Most Tarlós rúg Simicskába

2015.12.22. 10:18

Módosították a közterületek használatáról szóló rendeletet a főváros rendkívüli közgyűlésén: a Simicska Lajos vállalkozó tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft.-nek december 31-ig el kell bontania a hirdetőoszlopait. Az előterjesztést fideszes képviselők nyújtották be, azzal az indoklással, hogy „megszüntessék a jogellenes közterület-használatot” – írja az MTI. 

A rendeletmódosítással a főváros azonnal hozzákezdhet az oszlopok eltakarításához: az eddigi szabályozással ellentétben már nem kell kivárnia, míg a jogosulatlan használó a saját költségére nyolc napon belül nem tesz eleget. A módosítás miatt már most megkezdheti az eredeti állapot helyreállítását a feladattal megbízott Budapest Közút Zrt. A fedezetet az engedély nélküli közterület-használóktól behajtott pénzekből biztosítanák. Vagyis Simicska cégével fizettetnék ki a bontást, ha ezzel nem végez az év végéig.

Addig is a jogellenes közterület-használat megszüntetésével kapcsolatos feladatokra 150 millió forintot különítenek el a főváros költségvetésében.

A módosítást beterjesztő fideszes képviselők azzal magyarázzák a gyors döntést, hogy a főváros így a lehető legrövidebb időn belül képes lesz a jelenleginél hatékonyabban fellépni. A javaslatot vita nélkül fogadta el a testület 19 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással.

Simicskáék a bíróságban bíznak

„A Mahir Cityposter Kft. még november elején a Fővárosi Törvényszéken indított perben támadta meg az Önkormányzat hirdetőoszlopokat érintő azonnali hatályú felmondását” – írja a cég a fővárosi döntésre reagáló közleményében. A Mahir keresetében azt kérte a Törvényszéktől, hogy ideiglenesen tiltsa el az önkormányzatot a Mahir oszlopainak bontásától. Erről várhatóan még az év vége előtt döntenek.

A két fél közötti per első tárgyalása 2016. január 11-én lesz. A Mahirnél gyors ítéletet várnak, mivel a főváros az előírt határidőig nem terjesztett elő érdemi védekezést.

Karácsonyi ajándék Simicska Lajosnak

Az ellenzéki képviselők kritizáltak a rendkívüli közgyűlésen elfogadott döntést. Az MSZP-s Horváth Csaba szerint a testület elé benyújtott javaslat méltatlan a fővárosi közgyűlés egész éves munkájához. A politikus úgy látja, az „a Fidesz belháborújáról” szól.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint az előterjesztés csak arról szól, „hogyan lehet két nappal karácsony előtt kiszúrni Simicska Lajos cégével”. Felháborítónak nevezte, hogy az Orbán–Simicska-háborúra 150 millió forintot adnak a költségvetésből.

Tarlós István főpolgármester közölte, a közgyűlés után meghirdetett sajtótájékoztatón tájékoztatja a közvéleményt a BKV finanszírozásáról. Ezt a DK képviselője is számon kérte rajta.

Erkölcstelen szerződésre adott fővárosi válasz

A rendkívüli ülést fideszes képviselők indítványára tartották meg: a testület csak a hirdetőoszlopok eltávolítására gyártott rendeletről tárgyalt. A fővárosi közgyűlés szeptember 30-án már döntött arról, hogy felbontják a Mahir Cityposterrel kötött szerződést. A több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető céggel október 31-ével mondták fel a szerződést. Hatvan napot adtak a bontásra.

A döntést a kormányoldal azzal indokolta, hogy a szerződés súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. A Mahir akkor azt közölte, hogy a szerződés felmondása szerintük „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”, a cég jogi lépéseket tesz az ügyben.