Polt Péter nem árulja el, indult-e rokona közbeszerzésen

2015.12.22. 07:08
Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke végigkérdezte az állami vezetőket, indult-e hozzátartozójuk tulajdonában álló cég közbeszerzésen. Sokan nem válaszoltak eddig, Polt Péter viszont titokzatos választ adott.

December elsején egy nap alatt módosította a fideszes többség a közbeszerzési törvényt úgy, hogy az állami vezetők hozzátartozói is elindulhassanak közbeszerzéseken. Vagyis azok a családtagok, akik külön háztartásban élnek, immár simán indulhatnak a cégeikkel állami közbeszerzéseken. Az új szabályok november 1-től, vagyis visszamenőleges hatállyal léptek életbe.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke ezek után kérdezte meg levélben a főbb állami vezetőket, hogy van-e olyan hozzátartozójuk, akinek a cége részt vett valamilyen közbeszerzésben november 1-je után. Szigetvári nem parlamenti képviselő, tehát senkinek nem kötelező a válasz, a megkérdezettek többsége (Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László vagy épp Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke) egyelőre nem is válaszolt semmit.

A fideszes politikusok közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta, hogy nincs tudomása arról, hogy egy hozzátartozója indult volna közbeszerzésen. Gulyás Gergely, a parlament alelnöke annyit írt: "nem a válaszom". Egy másik parlamenti alelnök, a jobbikos Sneider Tamás szinten nemmel válaszolt. 

Polt Péter legfőbb ügyész is küldött választ az Együtt elnökének, ám konkrétumokat nem árult el. Szerinte a törvény szerint ezek nem közérdekű adatok:

a megkeresésében kért adatok személyes adatoknak minősülnek, amelyek vonatkozásában a törvény az adatszolgáltatást kizárja, illetőleg külön feltételhez köti.

A Polt "belső adatvédelmi felelőse" által aláírt levél arra is felhívja a figyelmet, hogy az adatokról csak az érintett rendelkezhet. Ez csak azért különös válasz, mert ugyebár épp azt nem tudjuk, van-e érintett, vagyis van-e Poltnak olyan hozzátartozója, aki elindult közbeszerzésen.

Szigetvári Viktor azt mondta az Indexnek, hogy szerinte ez nyilvános adat, hiszen nyilvános közbeszerzésről érdeklődik. Az Együtt elnöke ügyben Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul, majd ha szükséges, bíróságon perli ki az adatokat.