Átszervezhetik az államigazgatást jövőre

2015.12.24. 14:45

A központi hivatalok és a költségvetési szervekként működő központi minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatát rendelte el a kormány, írja az MTI. A friss Közlönyben megjelent indoklás szerint cél a közfeladatok hatékonyabb ellátásának biztosítása, a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése. 

A határozat szerint Lázár Jánosnak 2016. február 1-ig előterjesztést kell benyújtania, amely egységes szempontrendszer alapján átfogóan újraszabályozza a központi hivatalokat. Módosítások jöhetnek az intézmények jogállása, szervezeti felépítése, létrehozása és funkcionális működése terén. Ezután a Miniszterelnökségnek április 15-ig meg kell vizsgálnia a központi hivatalok működését és összefoglaló jelentést kell készítenie, amelyben javaslatot tesz a szükséges átalakításokra.

Ebbe a többi minisztérium is besegít, a nemzetgazdasági miniszternek részjelentést kell írnia a központi hivatalok által a 2014. és 2015. években beszedett igazgatási szolgáltatási díjairól, az érintett minisztereknek pedig biztosítaniuk kell a soron kívüli adatszolgáltatást.