Jól megfizetik a BKV vezetőségét

2015.12.28. 10:36

A BKV száz, cégjegyzésre jogosult alkalmazottjából 27-nek a havi alapbére egymillió forint felett van, további 11 dolgozónak alig valamivel alatta – derül ki egy Népszabadság birtokába került dokumentumból. További 25 fő 700 ezernél többet keres havonta.

A legnagyobb jövedelme Bolla Tibor vezérigazgatónak van, az ő havi bére 1,8 millió forint. Három helyettese – Bátora László, Takács Péter és Szedlmajer László – alig valamivel kevesebbet, havi 1,45 milliót keres. Az igazgatói illetmény 1,1 millió forint, a főosztályvezetői fizetés jellemzően egymilliót meghaladó, míg a főmérnököké 900 ezer forint feletti.

A fizetés mellé, ahogy a fővárosi önkormányzat cégeinél szokás, 10–40 százalékos célprémium járt eddig. Ez a legutóbbi közgyűlési döntés értelmében jutalomként osztható. Öt embernek évente teljes körű szűrővizsgálat jár, míg huszonegyen autót kapnak a munkavégzéshez.

A BKV égisze alatt működő DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgató-helyettese, a BRFK egykori nyomozója, Nagy Zsolt, 1,1 millió forintot keres havonta, ami mellé 40 százalékos pré­mium, egy saját használatú Skoda Octavia és mobiltelefon jár. Eddig kétszer kapott célprémiumot, de ezeket az EU forrásaiból fizették. Egyesek szerint a projektigazgatóság választása azért esett az egykori nyomozóra, mert korábban részt vett a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes elleni nyomozásban. A DBR szerint erről szó sem volt.

Nagy Zsolt egyike azoknak a vállalatbiztonsági szakembereknek, akik jelentős számban jelentek meg a fővárosi cégeknél az új városvezetés színre lépése, a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) létrehozása óta. Igaz, Nagynak még egyetlen korrupciós, illetve vállalatbiztonsági ügyben sem kellett rendőrségi feljelentést tennie, de mint kiderült, ez nem is cél. A vállalatbiztonsággal foglalkozó munkatársak feladata nem a nyomozás, hanem az ilyen jellegű magatartások megelőzése – magyarázta a Népszabadságnak a DBR.