Kövér: Így nincs értelme az Európai Uniónak

2015.12.28. 06:24

Még soha nem volt olyan gyenge az Európai Unió gazdasági, katonai, politikai értelemben, mint most

- mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlapnak. De mást is  mondott a házelnök, íme a legfontosabb megállapításai:

  • Az évezredfordulón az unió még közel állt ahhoz, hogy önálló, erős közösség legyen belőle, azonban "Európa kudarcot vallott": az euró nem lett világpénz, a közösség gazdaságilag nem lett szuverén, és nem alakított ki gyümölcsöző gazdasági kapcsolatot Oroszországgal, emellett a közös védelmi politika helyett az Egyesült Államok haderő-telepítése van napirenden az unió egyes országaiban.
  • Az ukrajnai helyzet kapcsán az EU "belebonyolódott" a kilátástalan szankciópolitikába, "s miközben minden az amerikai érdekeknek megfelelően alakul, a konfliktus minden gazdasági és politikai terhét az unió szenvedi el". 
  • Így önmagában nincs értelme az uniónak, de nem lenne jó, ha ez se lenne. "Ha megszűnne a közösség, csak rosszabb helyzet alakulna ki a mostaninál".
  • Európa jelenlegi vezetői nem veszik észre vagy nem veszik komolyan azt, hogy az emberek bizalmatlanok velük szemben. 
  • Meg kell állítani a lopakodó "brüsszelizációt", amely lépésről lépésre veszi el a döntési kompetenciát a tagállamoktól.