Hat es fél évet kapott Kulcsár Attila

D KOS20151229003
2015.12.29. 10:00 Módosítva: 2015.12.29. 18:58
Tizenkét év után ítélet született első fokon a brókerbotrányban. Kulcsár Attilát hat év hat hónap börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte a bíróság. 2008-ban még nyolc évet kapott, ám az eljárást meg kellett ismételni. Voltak, akiket teljesen felmentett a bíróság.

Kulcsár Attila volt brókert hat év hat hónap börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás és más bűncselekmények miatt kedden első fokon a Fővárosi Törvényszék.

A megismételt eljárásban Rejtő E. Tibort, a K and H bank volt vezetőjét és Forró Tamás vállalkozót, újságírót felmentették a vádak alól.

A 18 vádlott közül Kulcsár Attila mellett még néhányan kaptak letöltendő szabadságvesztést, köztük Kerék Csaba 3 év 9 hónapot, a többiek 2 évet vagy annál kevesebbet.

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki, az ügyészség 2005-ben emelt vádat. A Fővárosi Bíróság, a törvényszék jogelődje 2008 nyarán kihirdetett elsőfokú döntésében nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás miatt Kulcsár Attilát. Társai közül többen kaptak sokéves börtönbüntetést és több tízmillió, esetenként több százmillió forintos vagyonelkobzást.

A fellebbezések folytán másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került ügyben megalapozatlanság, illetve súlyos eljárási hibák miatt 2010 tavaszán hatályon kívül helyezték az elsőfokú döntést és új eljárást rendeltek el, amely az év decemberében kezdődött.

Ennek a megismételt eljárásnak az elsőfokú ítéletét hozta most meg a bíró. A vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így mind a 18 vádlott ügye másodfokra kerül ismét.

150 nap, 100 ezer oldal

Lőrinczy Attila, a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezetőhelyettese az ítélettel kapcsolatban közölte: a mostani, megismételt eljárásban a bíróságnak 150 tárgyalási nap után, közel 150 tanú meghallgatását követően, 100 ezer oldalnyi írásos bizonyíték alapján kellett állást foglalnia az ügyészség által előterjesztett vádakról.

A vádelemelést követően 12 év elteltével az ügyészség jelen üggyel összefüggésben további két vádiratot nyújtott be, illetőleg a vád tárgyává tett cselekmények minősítését egyes vádlottak esetében sikkasztásról vesztegetésre módosította.

A megismételt eljárásban az ügyészség - aki a vádban 241 bizonyítási eszközt jelölt meg - indítványozta a nyomozás során keletkezett szakértői vélemény jelentős kiegészítését is, azonban a korábban eljárt szakértő elhunyta miatt új szakértőt kellett kirendelni az ügyben. "A bizonyítást megnehezítette a sértett magatartása is: az érdemi döntés szempontjából jelentős okirati bizonyítékokat késve vagy egyáltalán nem bocsátott a bíróság, illetve a szakértő rendelkezésére" - közölte Lőrinczy Attila. 

8 milliárdos kárt számoltak

A mostani perbeszédekben a védelem jobbára felmentést, az ügyészség Kulcsárra és néhány vádlott-társára letöltendő szabadságvesztést, tucatnyira pedig felfüggesztettet indítványozott, továbbá összességében egymilliárdos vagyonelkobzást. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attila az eljárás során különféle nyilatkozatokat tett, volt, amikor részben beismert, de legutóbbi vallomásaiban már arról beszélt, hogy amivel jelenleg vádolják, az nem róható a terhére.

Az eddig különféle kényszerintézkedések hatálya alatt töltött időt és az adható kedvezményeket figyelembe véve 4-5 évet le kell vonni a büntetéséből, vagyis a hat és féléves büntetés egy-két év börtönt jelent. De a mostani ítélet nem jogerős, a vád és a védelem egyaránt fellebbezett.

(Borítókép: Kulcsár Attila vádlott az ellene és társai ellen sikkasztás vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyó megismételt eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2015. december 29-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)