Ma ítélet születhet a Kulcsár-ügyben

2015.12.29. 06:18

Várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Kulcsár Attila és társai ellen sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyó megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék, írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, a brókerbotrány 2003-ban pattant ki, az ügyészség 2005-ben emelt vádat. A Fővárosi Bíróság, a törvényszék jogelődje 2008 nyarán kihirdetett elsőfokú döntésében nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás miatt Kulcsár Attilát. Társai közül többen kaptak sokéves börtönbüntetést és több tízmillió, esetenként több százmillió forintos vagyonelkobzást.

A fellebbezések folytán másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került ügyben megalapozatlanság, illetve súlyos eljárási hibák miatt 2010 tavaszán hatályon kívül helyezték az elsőfokú döntést és új eljárást rendeltek el, amely az év decemberében kezdődött.

Újabb fél évtized elteltével a perbeszédekben a védelem jobbára felmentést, az ügyészség Kulcsárra és néhány vádlott-társára letöltendő szabadságvesztést, tucatnyira pedig felfüggesztettet indítványozott, továbbá összességében egymilliárdos vagyonelkobzást. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attila az eljárás során különféle nyilatkozatokat tett, volt, amikor részben beismert, de legutóbbi vallomásaiban már arról beszélt, hogy amivel jelenleg vádolják, az nem róható a terhére. Az eddig különféle kényszerintézkedések hatálya alatt töltött időt és az adható kedvezményeket figyelembe véve már csupán akkor kell börtönbe vonulnia, ha 4-5 évnél hosszabb szabadságvesztésre ítélik.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint "a vádemelést megelőzően terjedelmét és kárértékét tekintve nem indult ilyen büntetőeljárás Magyarországon" 2003-ig.

Darák Péter, a Kúria elnöke a 12,5 éve zajló eljárás kapcsán a közelmúltban úgy fogalmazott: a nagy ügyekkel nem tud mit kezdeni egy olyan rendszer, amely futószalagra van beállva. Ilyen esetekben többleterőforrásokra van szükség.  • Hírek
  • Árfolyam