A Dunántúlon már havazik

D KOM20151228007
2016.01.01. 08:03

2015 napsütéssel búcsúzott a hosszú ködös periódus után, az újév pedig meghozta a havat, írja az Időkép. Pénteken a délutáni óráktól nyugaton, északnyugaton hószállingózás, havazás is kialakulhat, olyannyira, hogy a Dunántúlon már el is kezdett esni a hó.

Szombaton is elsősorban keleten, északkeleten süthet ki a nap, máshol több lesz a felhő, és főként délutántól nyugaton, délnyugaton alakulhat ki több helyen is hószállingózás, kisebb havazás. Megélénkül a keleties szél. Folytatódik a hideg idő.

Vasárnap az ország északkeleti harmadán szűrt napsütésre,máshol erősen felhős, borult időre van kilátás. Kisebb havazás elsősorban délen, délnyugaton fordulhat elő. A kissé szeles időben továbbra is fagyos marad az idő.

10407291 10154377547274338 1773196280355200735 n
Fotó: Marockatibi15 időkép

Szilveszter éjszaka északkeleten -14 fok volt, a fővárosban -6 fokra ébredhettünk. Korábban is úgy szólt az előrejelzés, hogy 2016 hóval köszönt be, mert péntektől nyugat felől nedvesebb légtömeget hordozó időjárási frontok értek el minket.

Több helyen havazik az országban, nyithatnak a sípályák

Több helyen havazik az országban, Visegrádon már a síelőket is várják; ha marad a hideg idő további sípályák is megnyithatnak majd, írja az M1 nyomán az MTI.

Tatán reggel óta folyamatosan havazik, néhány óra alatt már 1-2 centiméter hó hullott. A közlekedésben egyelőre nem okoz problémát az időjárás. A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de - mint hozzátette - az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a "Síelj itthon!" elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek. A 300 méter alatti településeken Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel.

A két napja tartó hóágyúzásnak és a hideg időjárásnak köszönhetően pénteken megnyitott az eplényi sípálya is. Itt síelhető a teljes 1-es pálya és a tanulópálya, üzemel a négyüléses sílift, az 1-es csákányos felvonó, illetve a T1-es oktatólift. Kinyitott a síiskola, a felszerelés-kölcsönző, az étterem, a büfé és az Ámos-hegy tetején lévő vendéglátóhely is. A hóágyúzásnak köszönhetően a pályát 30-60 centiméter vastag hóréteg borítja, és a Bakonyban jelenleg is télies idő van, szállingózik a hó.

(borítókép: MTI / Komka Péter)