Érettségizzen le 2015-ből

DBZOL20150504010
2016.01.02. 08:37 Módosítva: 2016.01.02. 08:52
Ha odafigyelt a hírekre tavaly, itt a kiváló lehetőség, hogy leérettségizzen a 2015-ös évből. Mostanra már minden, ami 2015-ben történt, történelem, de figyeljen a helyesírásra, lesz földrajz, irodalom, matematika és igen, kémia is.
IRODALOM - Ki kapta 2015-ben az irodalmi Nobel-díjat?
FÖLDRAJZ - A 2007-ben útnak indított Dawn nevű űrszonda 2015-ben különleges fényes foltokat fotózott a Ceres nevű törpebolygón. Mik ezek? Jelölje be a helyes választ.
HELYESÍRÁS - 2015 szeptemberben mutatták be a magyar helyesírás szabályainak új, tizenkettedik kiadását. Írja be a következő mondatba a helyes alakot: "A közbeszerzési törvény ........... módosítása szerint mégiscsak indulhatnak a közbeszerzéseken az állami vezetők hozzátartozói, ha külön háztartásban élnek".
TÖRTÉNELEM - Az Iszlám Állam terrorszervezet ugyan még nem tekinthető államnak, de több országban is ellenőrzést gyakorol területek felett. Melyik országban nincs fennhatósága?
NYELVTAN - Olvasson el egy rövid részletet a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. tulajdonosával készült interjúból (Hír24 2015. 02. 06.), majd válaszolja meg a kérdést. Az idézet: "Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja." Milyen mondatrész az első két mondatban a geci szó?
TÖRTÉNELEM - Mi vetett véget az Ukrajna és az ukrajnai szakadárok közötti öldöklő harcnak 2015. február 12-én?
MATEMATIKA - A demográfiai előrejelezések szerint Magyarország lakossága 2035-re 8 647 505 főre csökken. Számolja ki, évente mennyivel több gyereknek kellene születnie a mostaninál, vagy hány magyar származású, aktív korú migránsnak kellene külföldről Magyarországra menekülnie, hogy addigra újra 10 millióan legyünk.
IDEGEN NYELV - Wir schaffen das! - mondta Angela Merkel német kancellár a menekültválság elején. Adja meg a kifejezés értelemszerű magyar fordítását.
TÁRSADALOMISMERET - Melyik országban él a legtöbb menekült? (Az UNHCR 2014-es adatai alapján)
FÖLDRAJZ - Izland mikor csatlakozott az Európai Unióhoz?
TÖRTÉNELEM - 2015. január 25-én Görögországban az alternatív baloldali Sziriza párt nyert és alakíthatott kormány az alternatív jobboldali Független Görögök nevű párttal. Mit jelent a Sziriza neve?
TÁRSADALOMISMERET - A felsorolt országok közül melyikben nem engedélyezik az azonos neműek házasságát?
MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET - Az utóbbi évek legsikeresebb magyar filmje, A Saul fia 450 millió forintból készült. Mennyit adott ehhez az Andy Vajna által létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap?
FÖLDRAJZ- A párizsi klímacsúcson aláírt megállapodás szerint a világ országai törekedni fognak arra, hogy a felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest 1,5 Celsius-foknál kisebb legyen. Az előrejelzések szerint 2016-ban mennyivel lesz melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest?
KÉMIA - A sportvilág 2015-ben is doppingbotrányoktól volt hangos. Jelölje be, hogy a felsorolt anyagok közül melyik nem számít doppingszernek az atlétikában?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.