Ne menjen el mellette!

2016.01.04. 18:51

Az OMSZ előrejelzése szerint

mínusz 16 fok is lehet hajnalban,

ami azt jelenti, hogy a fedél nélkül, vagy fűtetlen lakásban élő emberek rövid időn belül kihűlnek.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője a tavalyi adatokra hivatkozva a Népszabadságnak azt mondta, hogy legalább 1200-1300 ember tölti az éjszakát az utcán Budapesten, vidéken pedig legkevesebb a háromszorosa. Mindez azt jelenti, hogy a forgalmas csomópontokon bárki találkozhat hajléktalanokkal.

Ne menjen el mellettük, hanem hívja fel például

  • a Menhely Alapítvány 24 órás diszpécserszolgálatát (36 1 338 4186), ami krízisautót és szociális munkásokat küld ki a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekhez. Azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőséget, takaróval és élelmiszerrel látják el
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (36 1 391 4700), akik elsősorban a budai oldalon lévő hajléktalanoknak tudnak segíteni az elhelyezésben és az étkezésben
  • a rendőrséget a 112-es számon, akik külön kérték az embereket, hogy ne menjenek el a hidegben földön vagy padon fekvő ember mellett.

A Menhely Alapítvány friss adatai szerint vasárnap az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága vasárnap éjszaka Budapesten és országosan is 91 százalékos volt. Észak-Magyarországon volt a legmagasabb arány, ott 100 százalék fölött volt a kihasználtság. A fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban.