200 ezer közalkalmazottat építhetnek le 2018-ig

2016.01.05. 12:28

Az állami bürokráciacsökkentésről nyilatkozott az ATV Start című műsorában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy szerint a kormány mindenképp csökkentené a közalkalmazottak létszámát, és még ebben a ciklusban, vagyis 2018-ig 200 ezer embert küldhetnek el.

Csepreghy megfogalmazásában ez egész pontosan úgy hangzott, hogy 

át lehet terelni 100-200 ezer embert még ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába.

Jelenleg nagyjából 1 millió ember vállal munkát az állami szférában (ebbe beletartozik az egészségügyi dolgozóktól kezdve a tanárokon át a hivatalnokig mindenki).

Csepreghy Nándor szerint az lenne az optimális, ha – a skandináv modellt követve - 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban levők száma. Magyarul 4 millióan dolgoznának a versenyszférában, 400 ezren pedig közalkalmazottként. Ez nem jelenti azt, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, de a kormány ehhez az arányhoz akar közeledni.

atv

Csepreghy szerint hosszú távon – 5-15 év alatt – a 10 százalék elérése nem irreális elképzelés. Úgy látja, ha a magyar gazdaság az elmúlt évekhez hasonló növekedést tud produkálni, akkor létre fognak jönni azok a piaci munkahelyek, ahol ezeket az embereket el tudják helyezni. 

Az államtitkár azzal nyugtatott mindenkit, hogy senkit nem fognak az út szélén hagyni, nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője.