Hó ide, hó oda, a Mahir-oszlopok eltüntetésére bőven van kapacitás

2016.01.05. 16:25
Egy nap szünet után, kedden folytatódott a Mahir Cityposter Kft. és a Fővárosi Önkormányzat közötti hirdetőoszlop-háború. A BKK Közút Zrt. a korábbiaknál is több bontóbrigádot vezényelt a belvárosba, a Mahirtől pedig, aki él és mozog, kivonult, hogy akadályozza a cég tulajdonát képező oszlopok elszállítását.

Hiába esett le hétfőn a hó Budapesten, a főváros közúti cégét sokáig nem hátráltatta az oszlopháború folytatásában.

A BKK Közút Zrt. kedden délután fokozott erőkkel vonult ki, hogy a belváros különböző pontjain egyszerre kezdje bontani a mahiros hirdetőoszlopokat.

Úgy tudjuk, legalább 20-at le is emeltek. A Mahir sikertelenül hivatkozott az Andrássy úton álló oszlopok esetében a műemléki védettségre és a világörökségre, azok egy részét így is elbontották.

Volt azonban olyan hely, ahol a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó reklámcég biztonsági őrei megfutamították a fővárosiakat. Az Andrássyra érkező Mahir-őrök az egyik oszlopnál megfutamították a bontómunkásokat, és körbeállták az V. kerületben a Szent István-bazilika mellett álló oszlopot is. Végül a Budapest Közút emberei feladták. A bazilikához később egy másik csapat visszatért, hátha elmentek a védők, de a teljes belvárost magába foglaló kergetőzés ellenére a mahirosok ismét megjelentek.

A Mahir emberei megpróbálták a kivonuló rendőröket is meggyőzni arról, hogy a főváros emberei jogtalanul bontják a hirdetőoszlopokat, hiszen a folyamatban lévő bírósági pernek kell majd döntenie a fővárosi önkormányzat szerződésbontásának jogosságáról. A rendőrség azonban nem akart beleavatkozni a szerintük Ptk.-s vitába.

A fővárosi önkormányzat az októberi közgyűlésén hozott döntést arról, hogy szerződést bont a Mahir Cityposterrel. A Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester által vezényelt döntésben arra hivatkoztak, hogy a cég nem teljesítette maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. December 31-ig adtak határidőt arra, hogy a közterületi hirdetőoszlopokat elbontsák, de erre nem került sor, ezért a BKK Közút szombaton megkezdte a bontást, amelynek költségeit Simicskáékra fogja terhelni.

A Mahir az önkormányzati döntésre reagálva korábban közölte: tekintettel arra, hogy a szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”, a cég a felmondás kézhezvétele után azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket azért, hogy megóvja törvényes jogait, és érvényesítse jogos igényeit.