• Orbán Viktor és David Cameron Budapesten, a magyar Parlamentben tárgyalt.
  • A magyar miniszterelnök arról biztosította David Cameront, hogy Magyarország NATO-partnerként a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akcióban.
  • Mindketten erős Európát akarunk - jelentette ki Orbán. Egyetértettek abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül.
  • Egyetértettek abban, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban. Cameron az uniós állampolgároknak járó juttatásokat csökkentené.
  • Orbán szerint a magyaroknak fontos, hogy ne tekintsék migránsnak az ott dolgozókat, akik nem élősködni mennek Nagy-Britanniába.
  • Orbán szerint a lengyelekkel abban állapodott meg, hogy a V4-ek közösen tárgyalnak a szociális juttatásokról a brit kormánnyal.
  • David Cameron kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A sajtótájékoztató véget ért, David Cameron ma még találkozik Áder János magyar államfővel a Sándor-palotában, majd este vissza is tér Londonba. A percről percre közvetítésünket ezzel zárjuk, nemsokára jelentkezünk összefoglalóval, maradjanak velünk!

  • Orbán úgy folytatja:

    Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, mi dolgozni akarunk, jól dolgozni.

    Orbán szerint viszont fontos, hogy ne szenvedjenek diszkriminációt ezek az emberek. Abban lesz partner a magyar kormány és reményei szerint a V4-es csoport, hogy olyan megállapodást kössenek, amelyet elfogadnak a britek, de nem diszkriminatív. A statisztika szerint Nagy-Britanniában 55 ezer magyar dolgozik és 800 ezer lengyel. 

  • Így érkezett Cameron konvoja a Parlamentbe

    Olvasónk levideózta ahogy Cameron konvoja a Parlamentbe tartott. Kb. 30 autó és helikopter, itt tudja megnézni.

  • Orbán azt mondja, hogy Cameron négy javaslata közül hármat el tud fogadni, a negyedik "már nehezebb ügy". Ez a szociális juttatások kérdése persze. Hozzátette, nekünk fontos, hogy "minket ne tekintsenek migránsoknak", a nyelvnek ugyanis fontos szerepe van a politikában.

    Orbán: A magyarok ne legyenek migránsok Londonban
  • Orbán azt mondja ugyanerről, hogy mivel a magyarok a becsületesen dolgozó emberekhez tartoznak Nagy-Britanniában, "több adót fizetnek be, mint amennyit kapnak", ezért biztos abban, hogy meg fognak tudni állapodni "Daviddel" - Orbán így szólította a brit miniszterelnököt.

  • Cameron újságírói kérdésre azt mondja a szociális juttatások megvonásáról, hogy azt javasolja, a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz. De nyitott más megoldásokra is. "Fontos számunkra, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon egy megreformált EU-ban, de Európa érdeke is az, hogy ne lépjünk ki, mert erős a gazdaságunk."

  • Orbán Viktor újságírói kérdésre beszélt a lengyelországi tárgyalásáról Jarosław Kaczyńskival. Orbán azt mondta, hogy Kaczyński is a rendszerváltás óta dolgozik politikusként, "öregfiúknak", "régi szabadságharcosnak" nevezte magukat Orbán, és így könnyen megállapodtak abban, hogy közösen próbálnak majd megállapodni Nagy-Britanniával az Angliába kivándorló munkavállalók jogairól.

  • A két miniszterelnök tárgyalt a brit EU-reformtervezetről, amelynek kritikus pontja a jóléti juttatások megvonása. Cameron azt mondta, hogy figyelni kell arra, hogy senki ne szenvedjen kárt. "Én támogatom az emberek szabad mozgását, ha valaki Nagy-Britanniában akar dolgozni, dolgozzon ott, de figyelembe kell venni, hogy ez nyomást helyez a jóléti rendszerre" - mondta Cameron. 2017-ben népszavazás lesz a briteknél az EU-tagságról, ismételte meg, miért fontos ez a kérdés. "Viktorral", ahogy fogalmazott, a szíriai válságról és az orosz helyzetről is tárgyaltak.

  • "Köszönöm, Viktor, ezt a meleg hangú üdvözlést" - veszi át a szót Cameron, aki személyes hangot üt meg. Mint kiderült, 1985-ben járt először Magyarországon. 

    Sok szempontból azonosak az elképzeléseink, hiszen mindketten erős Európát képzelünk el, amelyik tiszteletben tartja a nemzetállamokat

    - mondta Cameron.

  • Vagyis azzal, amivel teljesen egyetért a két vezető. Ilyen például Szíria és Irak ügye. Orbán biztosította Cameront, hogy Magyarország részt vesz a nemzetközi katonai akciókban, így Szíriában is.

    Egyetértettek a négypontos brit európai csomaggal is, valamint hogy erős Európára van szükség. A szociális rendszer visszaéléseit viszont Orbán szerint is ki kell iktatni. "Arra kértük Nagy-Britanniát, hogy vegyék figyelembe, hogy a magyar emberek tisztességesen dolgoznak" - mondta Orbán.

  • Orbán Viktor beszél először. 

    Nem mindennapos vendéget köszönthetünk

    - kezdi Orbán. A magyar kormányfő Nagy-Britannia magyar gazdaságban játszott szerepéért mondott köszönetet: 700 brit cég dolgozik Magyarországon, "50 ezer magyar család kenyerét britek által tulajdonolt vállalatokban keresik meg a magyar emberek".

  • Orbán Viktor és David Cameron a Parlamentben tárgyalt zárt ajtók mögött. Nemsokára meg is tudjuk, miről esett szó pontosan. Kezdődik a sajtótájékoztató. Félórás csúszással.

  • A brit kormányfőnek hosszú napja van, amely Németországban kezdődött. Bajorországban a CSU politikusaival találkozott, és még szerdán Angela Merkel kancellárral folytatott megbeszéléseket az EU-reformokról. "Ez nemcsak országának, hanem egész Európának hasznára válna, és nemcsak azáltal, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, hanem annak révén is, hogy az EU ezáltal megmutathatja: nem merev tömbként, hanem rugalmas hálózatként képes orvosolni egyik tagállama aggodalmait" - mondta Cameron.  

    A brit politika hangsúlyos eleme a külföldi munkavállalóknak, de a britekkel jelenleg azonos jogokat élvező uniós állampolgároknak járó juttatások csökkentése, vagyis az unió más országaiból érkező bevándorlás korlátozása is.  

  • David Cameron részben a saját, nem éppen könnyű helyzetét jön menteni csütörtökön Budapestre, aztán megy majd tovább tárgyalni több EU-s országba is - írtuk a tárgyalásról szóló elemzésünkbenA brit miniszterelnök jól hangzó uniós reformokat kell, hogy kiharcoljon az EU-tagországokon keresztül a következő hónapokban, hogy az Európai Uniótól elhidegült szavazóinál és a saját pártján belüli EU-ellenes kritikusainál legyen mivel kampányolnia Nagy-Britannia EU-tagsága mellett az idén várható brit népszavazás előtt.

    Szó lesz arról, hogy mi lesz a sorsa az EU-s, így magyar munkavállalóknak is járó szociális támogatásoknak a szigetországban. Illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata szerint a szíriai helyzet, illetve a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés is napirendre fog kerülni.

  • Szerda estétől a főváros több kerületében és a bevezető útszakaszokon is lezárások, korlátozások vannak érvényben. Az ideiglenes forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XIV. és XV. kerületét érintik. Ebben a cikkünkben olvashatja a részleteket.

  • Tavaly decemberben az EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett Orbán Viktor David Cameronnal, ezt követően jelentették be, hogy a brit miniszterelnök január 7-én Budapestre látogat. Brit miniszterelnök legutóbb 2005-ben járt Budapesten, akkor Tony Blair Gyurcsány Ferenccel az EU költségvetéséről tárgyalt.