Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége a mopeddel buszozás vitának

2016.01.07. 11:12

Nincsen többé értelme az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni azoknak a mozgáskorlátozott embereknek, akik sérelmezik, hogy nem engedik őket felszállni villamosra, buszra vagy trolira az elektromos mopedjükkel. A hosszú ideje húzódó vita lezárult, az EBH kiadta a tájékoztatót az eredményről:

elektromos mopeddel a tömegközlekedés használata megtagadható.

Az EBH régebben a mozgássérültek mellé állt. Pár éve két, hozzájuk forduló elektromos mopedes panaszosnak is igazat adtak. Az érintett a debreceni tömegközlekedési vállalat, a DKV Zrt. volt, ők nem nyugodtak bele a döntésbe, és bírósághoz fordultak. A bíróság által kirendelt igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy az elektromos mopedeket nem lehet biztonságosan rögzíteni a buszokon, ezért veszélyeztetik a benne utazó ember és a többi utas testi épségét is.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a DKV Zrt. javára döntött, mire az EBH a Kúriáig vitte az ügyeket. Azon a véleményen volt: a buszokat kellene átalakítani ahhoz, hogy az elektromos mopeddel közlekedő emberek is utazhassanak rajtuk biztonságosan,  „az egyre fejlettebb technikai eszközöket használó fogyatékos személyeket nem lehet kizárni a szolgáltatásból csak azért, mert ez a többségi társadalom részére kényelmetlenséget okozhat".

Az EBH most írta meg, mi lett a Kúria döntése: fenntartotta az eredeti, a közlekedési vállalatnak kedvező bírósági döntést. A Kúria új eljárásra lefolytatására kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, és ebben már a hatóság elutasította a mozgáskorlátozott emberek panaszát. A végleges döntés lényege, hogy önmagában nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha elektromos mopedeket biztonsági okokból nem hajlandó szállítani egy közlekedési vállalat, ez a korlátozás nem aránytalan és nem önkényes.

A biztonsági probléma az elektromos kerekesszékeket nem érinti, csak a mopedeket. Azokkal szabad buszra szállni. A mopedekkel kapcsolatos problémákról itt olvashat bővebben.