ORÖ: rendkívüli közgyűlés a hozzátartozók javadalmazásáról

2016.01.07. 12:56
Repülőrajttal folytatódik az Országos Roma Önkormányzaton (ORÖ) belüli kiszorítósdi. A szervezet Farkas Flóriánhoz hű csoportja rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte csütörtökre. A napirendi javaslat nincs túlvariálva: le kell váltani az önkormányzat jelenlegi vezetését és biztosítani a képviselők és a hozzátartozóik részvételi lehetőségét a pénzes uniós projektekben.

Az Index információi szerint rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a 47 választott képviselővel rendelkező Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak mintegy fele.

A korábbi ORÖ-elnököt, Farkas Flórián miniszteri biztost támogató képviselők hétfőn juttatták el indítványukat a Hegedüs Istvánhoz, a szervezet jelenlegi elnökéhez. Ebben azt kérték, hogy Hegedüs – a saját maga és hivatalvezetője által elkövetett sorozatos szabálysértések és törvénysértések gyanúja miatt – január 7-re, csütörtökre, az albertirsai Szittyó Étterembe hívja össze a közgyűlést.

A javasolt napirend legfontosabb része, hogy azonnali hatállyal vonják vissza Hegedüs és hivatalvezetője, Buri Edina vezetői megbízását. Valamint tárgyalják újra

a képviselők és hozzátartozóik foglakoztatási jogviszonyára és javadalmazására vonatkozó eljárásrendet.

A belső háború tavaly kezdődött, amikor a miniszteri biztosi állás miatt távozó Farkas Flórián és az az általa kijelölt utód, Hegedüs István összekülönbözött. Az ORÖ Farkas hivatali ideje alatt indított uniós programjai és a vásárlásai körül egyre nagyobb lett a botrány, rendőrségi és minisztériumi vizsgálat is indult, ezért viszont Hegedüs nem akarta tartani a hátát, és egyre nagyobb vehemenciával áll bele, hogy feltárja az előző vezetés idején elkövetett gazdálkodási szabálytalanságokat.

Farkas viszont továbbra is meg akarta tartani befolyását a testületben, amit különféle ígéretekkel meg is támogatott.

Decemberben számoltunk be arról, hogy az önkormányzat tagjainak nagyjából fele mentori kinevezést kapott egy – elvileg – hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós programban. A 250 ezres havi fixet természetesen az a csapat kapta, amely szembeszállt Hegedűsékkel. Az NGM „mentorként” vette fel a képviselőket vagy családtagjaikat az egyik botrányos EU-s programba.

Válaszul a másik oldal Hegedűsék is megpróbáltak kizárni több Farkashoz hű képviselőt az önkormányzatból köztartozásaikra való hivatkozással.

„Az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint 15 napom van, hogy összehívjam a rendkívüli ülést, ezt meg is fogom tenni, de az ülés nem most csütörtökön lesz, és nem a Szittyó étteremben, hanem az OCÖ-székházban” – mondta az Indexnek Hegedüs István.

Karácsony előtt a RomNet azt írta, hogy az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) már tavasz óta vizsgálódik a Farkas Flórián időszakához kötődő ORÖ-s pénzköltések miatt. Ennek tényét időközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte.

Hegedüs szerint ez már a sokadik próbálkozás, hogy leváltsák, pedig az elmúlt egy évben, mióta ő vezeti a szervezetet, már legalább 100 millió forintnyi plusz fizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatnak a korábbi pénzlehívási szabálytalanságok miatt.