Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Nem a mopedet használók kitiltása a megoldás

2016.01.08. 16:28

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége nem ért egyet a bíróságok és az Egyenlő Bánásmód Hatóság csütörtökön ismertetett érvelésével, miszerint az elektromos mopeddel közlekedő mozgássérült emberek szállításának megtagadása nem hátrányos megkülönböztetés, és nem zárja ki az érintetteket a közösségi közlekedésből" - írja a szervezet friss közleményében.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, nincsen többé értelme az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni azoknak a mozgáskorlátozott embereknek, akik sérelmezik, hogy nem engedik őket felszállni villamosra, buszra vagy trolira az elektromos mopedjükkel. A hosszú ideje húzódó vita lezárult, az EBH kiadta a tájékoztatót az eredményről: elektromos mopeddel a tömegközlekedés használata megtagadható.

Az EBH régebben ugyan a mozgássérültek mellé állt, pár éve két, hozzájuk forduló elektromos mopedes panaszosnak is igazat adtak. Az érintett debreceni tömegközlekedési vállalat azonban bírósághoz fordult. A bíróság által kirendelt igazságügyi műszaki szakértő pedig megállapította, hogy az elektromos mopedeket nem lehet biztonságosan rögzíteni a buszokon, ezért veszélyeztetik a benne utazó ember és a többi utas testi épségét is.

A MEOSZ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a bíróság a moped kizárása mellett az elektromos kerekesszéket preferálja, Magyarországon jelenleg egy súlyosan mozgássérült embernek vagy mopedet, vagy elektromos utcai kerekesszéket írnak fel, a kettőt együtt nem támogatja az egészségbiztosító, csak méltányossági alapon, kivételes esetekben. Az eszközök sok százezer forintba kerülnek, azokat önerőből az érintettek szociális helyzetük miatt nem tudják megvenni. Így jelenleg nem megvalósítható az, hogy az utazás idejére átüljenek egy elektromos kerekesszékbe.

Kerekesszékes invázió a tesztbuszokon

A mopedet ráadásul azért használják, mert az felel meg leginkább az igényeiknek, az állapotuknak, az életvitelüknek, az útviszonyoknak stb. Ha a közlekedési társaságok nem szállítják őket – ahogy ez Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten teszik – nem fognak tudni önállóan bejutni a városokba, önállóan munkába, orvoshoz, iskolába, járni, ügyeket intézni, tovább nő e társadalmi csoport elszigeteltsége, írják.

A probléma tökéletes bemutatására egy rövid videót is készítettek egy férfivel, aki egyedül él Kecskemét mellett egy tanyán, és csak mopeddel tudna bejutni a városba, de a helyi busztársaság biztonsági okokra hivatkozva tavaly ősz óta nem szállítja őt.