Karácsony Gergely társelnök marad

2016.01.10. 12:54

Ismét Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt választotta társelnöknek a Párbeszéd Magyarországért, értesült az Index. Ez azt jelenti, hogy a PM változatlan vezetéssel megy neki a 2018-as választásoknak, a mandátumuk ugyanis két évre szól.

Szabó Tímea megválasztása nem volt kérdés, más nő nem jelöltette magát társelnöknek. Karácsony Gergelynek viszont három kihívója is akadt. (A párt alapszabálya szerint mindig egy férfi és egy női társelnök áll a szervezet élén.)

Az utolsó pillanatban azonban ketten visszaléptek (Erdős Zoltán Philippe és
Erőss Gábor), így Karácsonynak Barabás Richárddal, a PM ifjúsági szervezetének vezetőjével kellett megküzdenie a hétvégi tisztújításon. Végül Zugló polgármesterét szavazták meg társelnöknek a küldöttek nagyjából kétharmados többséggel.

A PM-esek az elnökséget is megválasztották. A most 5 fős elnökséget kibővítették 7 fősre. A két társelnök mellett ők öten kerültek be az elnökségbe:

  • Barabás Richárd (XI. kerület)
  • Erőss Gábor (VIII. kerület)
  • Hudák János (XXI. kerület)
  • Szabó Zsolt (Dunaújváros)
  • Váradiné Naszályi Márta (I. kerület).

106 igaz embert keresnek

A taggyűlést követő sajtótájékoztatón Szabó Tímea azt mondta, a résztvevők megerősítették azt a politikai stratégiát, amelyik szerint a PM célja nemcsak az, hogy megújítsa az ország "egy kis szegmensét", hanem az is, hogy egy teljesen új Magyarországot építsen fel a helyi közösségekből. A párt legfontosabb küldetésének nevezte, hogy az elszegényedett, "korrupciótól béklyóba fojtott" országból élhető és fenntartható közösséget teremtsenek.

A most elfogadott program az "új világ, a 106 igaz ember programja" - fogalmazott Szabó Tímea. Magyarázatként hozzátette, nem folytathatják úgy a politizálást, hogy kritikátlanul összefognak azokkal, akik nem ennek az új világnak a képét tűzik ki maguk elé célul. Szavai szerint ezért a következő választásra az egyéni választókerületekben "106 igaz embert" keresnek, és céljukat alulról, a helyi közösségeken keresztül szerveződve szeretnék elérni.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy a PM támogatni fogja a budapesti olimpia rendezéséről, valamint a Városliget beépítéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket. A politikus leszögezte: a PM-nek az a dolga, hogy egy olyan folyamat szereplője legyen, amelyik képes legyőzni az Orbán-rendszert "felszínen tartó" politikai apátiát, és céljuk, hogy ebbe a vállalkozásba minél több embert bevonjanak.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, a PM részt venne abban, sőt ha kell, aktívan kezdeményezi is, hogy a 2018-as választást megelőzően előválasztást tartsanak az ellenzéki oldalon.