Az utolsó szó jogán beszélt a vörösiszapper elsőrendű vádlottja

2016.01.11. 17:14 Módosítva: 2016.01.11. 17:15

Tagadta bűnösségét a vörösiszapper első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán a Veszprémi Törvényszéken, írja az MTI a hétfői tárgyalásról.

A Szabó Györgyi vezette bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott - a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója - az utolsó szó jogán többórás felszólalást tartott

természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett,

az üzem szabályosan működött, mondta. Szerinte vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.

B. Zoltán teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év, valamint több mint kétszáz tárgyalási nap után "engedjék vissza munkájához, családjához". 

Ömlik az iszap Devecsernél

A végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, és a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia, mondta.

Azt mondta, helyes döntést hozott, miután látta, hogy a probléma túlmutat saját cégvezetői kompetenciáin, és elsőként az ajkai polgármestert értesítette a katasztrófáról. Ő ugyanis néhány perc alatt elérte a többi település vezetőit, akik között volt olyan is, akit a vádlott személyesen nem is ismert. B. Zoltán szerint akkor, abban a helyzetben ez volt a leggyorsabb döntés. 

A vádlott felszólalásában részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, majd hosszasan amellett érvelt, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Kijelentette, meg van győződve arról, hogy nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez. 

A tárgyalás kedden folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.  • Biztosítás