Mátyás
-6 °C
1 °C

Az utolsó szó jogán beszélt a vörösiszapper elsőrendű vádlottja

2016.01.11. 17:14 Módosítva: 2016-01-11 17:15:18

Tagadta bűnösségét a vörösiszapper első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán a Veszprémi Törvényszéken, írja az MTI a hétfői tárgyalásról.

A Szabó Györgyi vezette bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott - a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója - az utolsó szó jogán többórás felszólalást tartott

természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett,

az üzem szabályosan működött, mondta. Szerinte vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.

B. Zoltán teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év, valamint több mint kétszáz tárgyalási nap után "engedjék vissza munkájához, családjához". 

A végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, és a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia, mondta.

Azt mondta, helyes döntést hozott, miután látta, hogy a probléma túlmutat saját cégvezetői kompetenciáin, és elsőként az ajkai polgármestert értesítette a katasztrófáról. Ő ugyanis néhány perc alatt elérte a többi település vezetőit, akik között volt olyan is, akit a vádlott személyesen nem is ismert. B. Zoltán szerint akkor, abban a helyzetben ez volt a leggyorsabb döntés. 

A vádlott felszólalásában részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, majd hosszasan amellett érvelt, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Kijelentette, meg van győződve arról, hogy nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez. 

A tárgyalás kedden folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.