Még ma eltilthatják a fővárost a Simicska-oszlopok bontásától

2016.01.11. 13:36
Várhatóan még hétfőn délután döntést hoz a bíróság a Mahir Cityposter Kft. indítványáról, amelyben azt kérte, hogy tiltsák el a fővárost a cég hirdetőoszlopainak begyűjtésétől.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt hétfőn reggel kezdődött a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég által indított per, amelyben a cég kétségbe vonta a Fővárosi Önkormányzattal kötött 25 évre szóló szerződés felmondásának jogosultságát.

A fővárosi közgyűlés szeptemberben szavazta meg, hogy egyoldalúan szerződést bont Simicska reklámcégével, és elbontatja a budapesti közterületekről a hirdetőoszlopait. A Kocsis Máté által készített előterjesztés szerint az ok hivatalosan az volt, hogy a cég nem teljesítette kötelezettségeit, és a szerződés amúgy is hátrányos volt a fővárosra nézve.

A Mahir már akkor jelezte, perelni fog. A főváros azonban karácsony előtt egy rendkívüli közgyűlést is összehívott azért, hogy megszavazzanak a bontás azonnali megkezdéséről. A Budapest Közút Zrt. emberei január 2. óta jelentős számú oszlopot el is szállítottak a belváros utcáiról annak ellenére, hogy a Mahir saját őrzővédőkkel próbálta akadályozni a bontást.

A Mahir Citypostert képviselő Magyar György ügyvéd ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére. A Mahir szerint a szakszerűtlen oszlopbontás miatt új helyzet állt elő a köztük és a főváros közötti jogvitában. Magyar György szerint különösen sürgős szükség áll fenn, ezért kérte a bíróságot az azonnali bontási tilalom kimondására. Erről még hétfőn döntést hoz a bíró.

A főváros jogi képviselőjének előadásából nem derült ki, hogy pontosan hány oszlopot kíván elbontatni az önkormányzat. Az ügyvéd szerint viszont óriási kárt okozna a fővárosnak, ha a Mahir-oszlopok továbbra is elfoglalnák a közterületeit. A főváros képviselője szerint évi 93 és 160 millió forint közé tehető az anyagi hátrány, ami a Mahir miatt éri az önkormányzatot.

A következő tárgyalási nap március elsején lesz.