Gyurcsány majdnem 1 milliárdért adta el a hengergumizó cégét

2016.01.11. 13:54

Pár nappal ezelőtt egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét Gyurcsány Ferenc, értesült az Index. A Béta-Roll Zrt. honlapján most jelent meg az adásvételről szóló közlemény.

A Böttcher GmbH 2016 januári hatállyal megvásárolta az Altus Portfolió Kft-től és a menedzsment két tagjától a Béta-Roll Zrt. 88%-os részvénycsomagját, 4 millió eurós cégérték figyelembevételével.

Eszerint tehát a német cég a 4 millió euró, vagyis a nagyjából 1,2 milliárd forint 88 százalékát fizethette a magyar vállalatért, ez nagyjából 1 milliárd forint. De a pontos összeget nem közölte a Béta-Roll. Az Altus Portfoliónak 75 százalékos tulajdonrésze volt a cégben, vagyis Gyurcsány nagyjából 900 milliót kaphatott a cégért.

A Béta-Roll 1994-ben került az Altus tulajdonába. Tavaly a cégcsoport átalakításánál az Altus Portfolió Kft-hez került. Ennek a cégnek is Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke maradt a tulajdonosa, az ügyvezetője pedig Dobrev Klára, Gyurcsány felesége. 

Dobrev Klára az Indexnek megerősítette a cégeladás tényét, a Béta-Roll közleményéhez nem kívánt mást hozzátenni.

A hengergumizással foglalkozó Béta-Roll főként nyomdai, műanyag, fém-, fa- és papíripari ügyfelek kiszolgálását végzi és az ehhez szükséges gyártási kapacitással rendelkezik Magyarországon, Vajdaságban és Székelyföldön, illetve egy kereskedelmi képviselettel Horvátországban – jellemzi magát a Béta-Roll.

"2015 végére, a holding társaság együttes árbevétele meghaladta az 1,8 milliárd forintot, alkalmazottainak száma pedig a 120 főt. A cég az elmúlt 25 évben állami támogatást nem kapott, közbeszerzésen nem indult" – áll a cég közleményében.