Eltiltották a fővárost a Mahir-oszlopok bontásától

2016.01.12. 15:17

A Fővárosi Bíróság kedden eltiltotta a főváros vállalatát, a Budapest Közút Zrt.-t a Mahir Cityposter oszlopainak bontásától.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt hétfőn reggel kezdődött a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég által indított per, amelyben a cég kétségbe vonta a Fővárosi Önkormányzattal kötött 25 évre szóló szerződés felmondásának jogosultságát.

A Mahir Citypostert képviselő Magyar György ügyvéd ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére. Magyar György szerint különösen sürgős szükség áll fenn, ezért kérte a bíróságot az azonnali bontási tilalom kimondására. 

Az elsőfokú döntés szerint az eredeti állapotot nem kell visszaállítani, de biztosítani kell mind a 644 oszlop rendeltetésszerű használatát.

A törvényszék többek között indokolásában utalt arra, hogy a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a Mahirnak, mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni. Ugyancsak utal az indokolás arra, hogy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása indokolt, mivel többek között a per szempontjából a Mahir szerződésszerű teljesítésének bizonyítását is lehetetlenné teszi a perbeli oszlopok szétszerelése és elbontása azok helyszínéről.

Közben a Mahir Citiposter Kft. 50 százalékos tulajdonosa – a német euroAWK köztéri reklámcég, illetve annak hazai leányvállalata – azt közölte, hogy nem indítottak, és nem is terveznek pereket sem nemzetközi, sem itthoni bíróságokon a fővárosi önkormányzat ellen.

A Mahir másik tulajdonosa, Mahir Zrt. nevű vállalkozásán keresztül Simicska Lajos.

A 24.hu által közzétett közlemény szerint

az euroAWK (sem annak magyar leányvállalata) nem kezdeményezett jogvitát sem a washingtoni beruházásvédelmi vitarendezési fórum, sem más nemzetközi vagy hazai vitarendezési fórum előtt, ilyen indítását nem is tervezi, továbbá nem adott semmilyen megbízást ilyen jogvita előkészítésére vagy kezdeményezésére. A sajtóban megjelent minden ezzel ellentétes állítás nem helytálló.

A közleménnyel kapcsolatban Magyar György az Indexnek azt mondta, hogy ő a megbízását a Mahir Citypostertől kapta, és azt továbbra is érvényesnek tartja, valamint minden e tárgyú korábbi nyilatkozatát változatlanul fenntartja.

Az ügyvéd szerint a cégben ugyan 50-50 százalékban osztozik van a német és a magyar tulajdnos, de a szindikátusi szerződés szerint a menedzsment a magyar fél kezében van. A Mahir Cityposter egyik tulajdonosa egy nemzetközi cég, ami azt jelenti, hogy a Mahir Cityposter számára megnyílhat a jogorvoslat a nemzetközi fórumokon is.

Magyar György példája szerint a helyzetet úgy kell elképzelni, mintha egy társasháza képviselne. A jogi képviseletre a megbízást a társasház adta, innentől vajmi keveset számít, hogy az egyes lakók, akár külföldiek is, mit nyilatkoznak.  • Tippek
  • Bankszámla