Huszonöt afgánt préseltek egy Sprinterbe

2016.01.12. 09:23

Huszonöt afgánt zsúfolt össze két embercsempész egy Mercedes Sprinterben még 2014 októberében. Egyiküket most állították bíróság elé, társa szökésben van, írja a Zala megyei főügyészség. 

Kiemelték, hogy nagyon rossz körülmények között szállították az embereket. Egy négyzetméteren öten osztoztak, a raktérben nem volt kapaszkodó és ülés, többen egymáson feküdtek. A zárt raktérben nem volt levegő, a szükségleteiket itt kellett elvégezniük. A fuvarért fejenként négyszáz eurót (több mint százhúszezer forintot) kértek.

Az egyik embercsempész egy szerb rendszámú Renault-val vezette fel a furgont, a rendőröket kellett volna jeleznie. Nem figyelt eléggé, a Szlovénia felé tartó Mercedest az M70-es autóúton megállították a járőrök, sofőrjét elfogták. A Renault vezetője elmenekült, azóta sem találják.

Előzetesbe került az a román embercsempész, aki százötven menekültet zsúfolt egy teherautóba tavaly júniusban. Húsz-huszonöt perc alatt megfulladhattak volna, ha nem állnak meg Mórahalmon, mert a teherautót annyira túlterhelték, hogy az vezethetetlen volt.