Ítélet várható a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőperben

2016.01.13. 13:31

Várhatóan január 28-29-én hirdet ítéletet a 2010-es vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék - közölte a törvényszék elnöke az MTI beszámolója szerint.

A vörösiszapper tárgyalása 2012 szeptemberében kezdődött meg. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint 486 polgári per is indult, ezek többsége érdemi befejezéssel zárult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.

A bíróság az ügyet 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, ez idő alatt 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült és 127 bizonyítási indítványt jelentettek be, az ügyész 49-et, a vádlottak és a védők 78-at nyújtottak be.

Jelenleg is folyamatban van a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, annak befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.