Megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer

DBELO20070420009
2016.01.15. 06:15
Átalakul a sebészeti ellátás rendszere a fővárosban. Áprilistól nem az lesz a rend, hogy egyetlen ügyeletes kórházba lehet menni, hanem valamennyi kórháznak magának kell megoldania a dolgot.

Áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer, a műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán - írta pénteki számában a Népszabadság.

A változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket. A Népszabadság birtokába került levél szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti. 

A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. Akiknek nincs bejelentett lakcíme a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek.

A kórházak kapacitáshiány miatt nem tagadhatják meg az ellátást, továbbküldeni csak a sürgősségi ellátás után és csak akkor szabad, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a kezelést. A lap szerint a sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem lesz érdeke, hogy körzeten kívülit ellásson.

Valamennyi kórházban lesz ellátás

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója a cikk megjelenése után úgy pontosította a dolgot, hogy az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-től úgy alakul át, hogy "a betegek Budapesten nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást". 

"Az akut sebészeti ellátó kapacitás Budapesten tehát április 1-től megerősödik", a jelenlegi néhány kórház helyett valamennyi, sebészeti profillal rendelkező fővárosi kórház ellátja a sürgős sebészeti betegeket a nap 24 órájában. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg ellátás változatlan rendben működik tovább.  • Tippek
  • Biztosítás