Nyert a Fidesz, de közelebb kúszott a baloldal

2016.01.17. 20:59
Simán megnyerte a Fidesz–KDNP jelöltje a szolnoki időközi választást. A kormánypártok 2014-ben is magabiztosan hozták a körzetet, ám akkor majdnem 500 szavazat volt az előny a baloldali induló előtt, most ez nagyjából 200-ra olvadt. A Jobbik is erősödött.

A Fidesz jelöltje nyerte a szolnoki időközi választást – tudta meg az Index nem hivatalos forrásból. Rezák László 612 szavazatot kapott, míg a második helyezett Ligeti József, akit a baloldal támogatott, 406-ot.

  • Rezák László (Fidesz–KDNP) 612 szavazat
  • Ligeti József (független – a baloldal támogatásával) 406
  • Csikós Attila Ákos (Jobbik) 315
  • Szekeres Éva (független) 170
  • Nagy Gyula (független) 55
  • Filemon Kristóf (Munkáspárt) 15

Öt szavazókörben a 4958 választásra jogosult közül 1580-an jelentek meg. Hét szavazólap érvénytelen, 1573 érvényes volt.

Fidesz–KDNP győzelme nem meglepő a választókerületben. A Fidesz 2014-ben is magabiztos behúzta a körzetet, akkor a kormánypárti győztes 44 százalékot kapott (877 szavazat), míg a baloldali induló csak 19,5-öt (490 szavazat). Vagyis a Fidesz és a baloldal között majdnem 500 szavazat és 25 százalék volt a különbség.

A baloldal és a Jobbik is erősödött

Mivel a Fidesz az országos közvélemény-kutatásokon alaposan elhúzott az ellenfeleitől, most is hasonló vagy még nagyobb arányra számíthattunk. Ehhez képest meglepő, hogy némileg közelebb került a baloldali jelölt a fideszeshez: 200 szavazat lett a különbség. Ráadásul az egyik független jelölt, Szekeres Éva korábban DK-s volt, és ő is összeszedett 170 voksot.

Figyelemre méltó még a Jobbik szereplése is. A Jobbik jelöltje is több voksot kapott most, mint 2014-ben, pedig kevesebben mentek el szavazni. Ráadásul a Jobbik jelöltjének, Csikós Attilának a párt volt helyi elnökével is meg kellett küzdenie, aki függetlenként indult (Nagy Gyula)

Egyetlen választókerületről van szó, nem szabad tehát országos következtetéseket levonni. A választáson arról kaphattunk mintát, hogy 2014 őszéhez képest hogy változtak az erőviszonyok.

Szolnok 6. választókerületében az új választást azért kellett kiírni, mert az eddigi fideszes képviselő, Nemes András egészségügyi okok miatt lemondott a mandátumáról tavaly. A lemondás, így a mostani választás a helyi erőviszonyokat semmiben nem befolyásolta: a Fidesznek magabiztos többsége van a közgyűlésben (Szalay Ferenc fideszes polgármester mellett mind a 12 egyéni kerületben a fideszesek nyertek 2014-ben, a képviselő-testületben velük szemben 3 baloldali és 2 jobbikos ül).