CÖF: Saját liberális farkába harapott az EU

2016.01.19. 11:03
A CÖF szerint meg kell szüntetni az Európai Bizottságot. Részletek lejjebb.

A CÖF–CÖKA ma délelőtt állásfoglalást tett közzé, illetve javaslatokat ismertetett „a migránsválság további kezelése és az uniós reformok elkerülhetetlen szükségszerűsége kapcsán”. A sajtótájékoztatót – ahogy mindig – Csizmadia László CÖF-alapító, CÖKA-elnök, Fricz Tamás kuratóriumi tag, politológus és ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő, a CÖF közjogi kabinetjének vezetője tartotta.

A CÖF legutóbb levélben fordult az összes uniós ország miniszterelnökéhez, azt kérve tőlük, hogy tegyék lehetővé a saját országukban a polgárok véleménynyilvánítását a migráció megállításának kérdésében. Akár népszavazás, akár csak egy nemzeti konzultáció formájában, de kérjék ki az állampolgárok véleményét – ahogy azt a magyar kormány tette például a nemzeti konzultációval.

Csizmadia László bevezetőjében arról beszélt, hogy az Európai Unióban egyre erősödik a demokráciadeficit. A média ultraliberális befolyás alá került, ez pedig erősíti a szélsőjobboldalt, elősegíti a szövetség szétesését. Ugyanakkor két országban – Magyarországon és Lengyelországban –, ahol meghallgatják a polgárokat, ez egyáltalán nem észlelhető. Csizmadia szerint fontos, hogy néhány uniós vezető ne ragadhassa magához és ne sajátíthassa ki a minden tagállamra hatással lévő döntések jogát, ennek megfelelően meg kell erősíteni a nemzeti parlamentek döntési jogát.

Fricz Tamás szerint válságban van az unió, ezért javaslatokkal él a CÖF. Fricz szerint az intézményi és bizalmi válság oka az, hogy  az unió intézményei  eltávolodtak az alapoktól, nem demokratikus és nem is liberális az intézményrendszer. Az Európai Bizottság koncentrált és önkényes túlhatalmat hozott létre, a tagállamok megkérdezése nélkül hozza a döntések nagy részét; saját liberális farkába harapott az EU – vélekedett a politológus.

Ennek megfelelően szerinte radikális intézményi reformra van szükség. Meg kell szüntetni az unió kormányának nevezett Európai Bizottságot, amelynek vezetőit politikai háttéralkuk során nevezik ki. A tagállamok vezetőiből kellene egy Európai Tanácsot létrehozni, és azt az unió kormányává alakítani. Megszüntetve ezzel az Európai Bizottságot. Így érvényesülne a tagállami egyenjogúság, hiszen ezeket a vezetőket a tagállamok polgárai választották meg.

Arról, hogy ezt a változtatást hogyan lehetne keresztülvinni az unión, Fricz azt mondta: a migránsválság megmutatta, hogy a közép- és délkelet-európai országok érdekei hasonlóak, összeegyeztethetők. Ez 11 országot jelent, ami a 28-ból elég sok, együtt komoly érdekérvényesítő erővel bírnának.

Lomnici Zoltán végül elmondta, hogy mindezen célok elérése érdekében egy nyolcpontos javaslatcsomagot küldtek el a tagállamok vezetőinek, illetve a legfontosabb uniós testületek vezetőinek. A célok között szerepel annak megszüntetése is, hogy az euróövezeti országok le tudják szavazni, háttérbe tudják szorítani a többi tagállamot, ha azok nem akarnak bizonyos területen együttműködni.