Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tarlós rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre

02
2016.01.19. 08:19
Összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre Tarlós István főpolgármester ellenzéki indítványra. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

A Budapest.hu oldalon közzétett meghívó szerint a napirendi pontok között szerepel továbbá a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása.

A január 6-i dátumozású kezdeményező indítványban a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták az ellenzékiek, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházaink működése.

"Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, és nem veszi figyelembe a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben láthatóan nem kíván foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre" - áll a dokumentumban. Mint írták, az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást.

A közgyűlési meghívóban Tarlós István arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében 15 napon belül össze kell hívnia az ülést, ha azt a képviselők legalább egynegyede indítványozta. A rendkívüli ülést a közgyűlés MSZP-s tagjai mellett a DK, az Együtt, a PM és az LMP képviselője is aláírta.

Közben hétfőn megkezdődött Tarlós István és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalása a HÉV és más agglomerációs járatok állami átvételéről. A felek csak annyit közöltek: közeledtek az álláspontok, de a tárgyalásokat még folytatni kell.