Eltörli a kormány a 30 milliós határt a csoknál

2016.01.21. 14:21

A 37. kormányinfót tartotta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Lázár János a szerdai kormányülésen megtárgyaltakkal kezdte, és többek között elmondta:

  • Szlovén–magyar közös kormányülés lesz Szlovéniában, ahol a legfontosabb kérdés a bevándorlási krízis lesz.
  • A 2007–2013-as fejlesztési időszak Magyarország számára kiemelkedően sikeres volt: 106 százalékos lett az uniós forráslehívás, miközben Lengyelországon kívül az összes környező ország esetében ragadt benn lehívható pénz, Románia esetében 4 milliárd euró.
  • Segíteni fogják a tejtermelőket.
  • Folytatják a földárverést, márciusban újabb 150 ezer hektárnyi termőterületet értékesítenek. Eddig 170 milliárd forint bevétele van az államnak 130 ezer hektár elárverezéséből, amit 10 ezren vásároltak meg.

Nem lesz 30 milliós plafon a csoknál

Tárgyalták a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeit is. Számos változás várható, a kormány két rendeletben tervezi rögzítésüket.

  • Eltörlik a 30 milliós plafont. A csok szabályozása szerint a 10 milliós támogatás mellé felajánlott, 3 százalékos kamattal felvehető 10 millió forintos hitellel csak olyan ingatlant lehetett venni, ami a telekár és az áfa nélkül, bekerülési áron nem drágább, mint 30 millió forint. A februári döntéssel ezt teljesen eltörlik.
  • Változott, hogy hol lehet új lakást, házat építeni. A tervezett kormányrendelet után külterületeken, illetve zártkerti területen is lehet majd építkezni.
  • Változik, mit is jelent az összkomforttal kapcsolatos elvárás. A jövőben összkomfortosnak tekintik majd a kedvezmény igénybevételénél, ha nincs ugyan vízvezeték, de iható víz van, illetve nem lesz kötelező elvárás a szennyvízvezeték sem.
  • A közhasznú foglalkoztatásból élőknél Lázár úgy fogalmazott, náluk reális esély arra van, hogy használt lakást vásároljanak, vagy lakásfelújítást végezzenek. Ennek az értékét a kormány az új szabályozással eleve megemelte a korábbiakhoz képest, de nyitott arra, hogy a keretösszeget újratárgyalja, esetleg megemelje.

A taxisoknak van igazuk

Lázár elmondása szerint a taxisok demonstrációja is szóba került a kormányülésen, Orbán Viktor meg is kérdezte, hogy ki mivel érkezett az ülésre. Kiderült, az idősebb generáció taxival, de a fiatalabbak Ubert is használnak. De hozzátette:

Nyugodjanak meg a taxisok, nekik van igazuk.

Lázár szerint a kormány tárgyalni fog a taxisokkal, de ehhez haza kell menniük, abba kell hagyniuk a demonstrálást. A kormány szabályozással tud segíteni.

Háttérintézményeket szüntethetnek meg

Lázár beszélt az államigazgatás átalakításáról is. A tervezett bürokráciacsökkentés következő állomása lesz például a kormány háttérintézményeinek, kutatóintézeteinek a beolvasztása a hozzájuk tartozó minisztériumokba. 

Konkrétan 73 ilyen háttérintézménynél gondolnák végig, hogy megszüntetnék, illetve feladataikat minisztériumok, kormányhivatalok vennének át, ebben a rendszerben 50 ezer ember dolgozik összesen.

Újságírói kérdésre Lázár arról beszélt a bevándorlási hullám kapcsán, hogy amennyiben Románia felé indulna meg a migránshullám, akkor a kormány kész kerítést építeni, minden előkészületet megtettek. Nem cél a kerítésépítés, de olyan eszköz, ami a déli határszakaszon bebizonyította, hogy jó eszköz.

Paksért bíróságra is mehet a kormány

Lázár elmondta, hogy a kormány biztosan bírósághoz fog fordulni, amennyiben az Európai Bizottság (EB) az országra nézve negatív döntést hoz a paksi beruházással kapcsolatban. A miniszter szerint ha az EB megkérdőjelezi a magyar kormány Oroszországgal − vagy Kínával − kötött szerződéseit, az az unió alapszerződésével megy szembe. Hozzátette, a világon száz atomerőmű építése van folyamatban, de sehol nem írtak ki közbeszerzést az építésre.

HÉV-felújítás is lehet

Lázár elmondta, miután a kormány átvette a fővárostól az agglomerációs tömegközlekedés szervezését, illetve a HÉV működtetését is, a jövőben akár újabb HÉV-vonalak is szóba jöhetnek, mindezt a HÉV-et majd működtető MÁV-val fogják egyeztetni. Mellesleg megemlítette, hogy a főváros 12 milliárddal tartozik a MÁV-nak.

Park épülhet a Déli pályaudvar helyén

Lázár szerint mérlegelik a Déli pályaudvar felszámolását, a területét pedig az első tervek szerint nem építenék be, hanem ott zöld terület, nagy park létesülne. A dolog ott tart, hogy Orbán Viktor felkérte Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg, mivel járna a Déli pályaudvar lebontása. A Nyugati pályaudvarnál pedig azt szeretnék, ha a sínek a föld alá kerülnének, és akár egymillió fa ültetésével egy új Városliget jöhetne létre.

További témák:

  • A rendvédelmi dolgozók lakástámogatási rendszerét megújítják.
  • Orbán oroszországi látogatása csak a szokásos látogatás, nincs Lázáréknak tudomásuk arról, hogy a paksi szerződést tárgyalnák alapjaiban újjá.
  • A kormány nem tervezi nemzeti italboltok létrehozását, nincs állami hálózatra, monopólium létrehozására vonatkozó terv.
  • A kormány nyitott a tárgyalásra a terrorveszélyhelyzet bevezetésének módjáról, részleteiről, arról, hogy terrorveszély esetén a magyar honvédség hogyan tud segíteni a rendőrségnek.
  • A magyar diákok teljesítménye az elmúlt tíz évben folyamatosan romlott. Az egész oktatási rendszer, annak finanszírozása, szervezése azért van Lázár szerint, hogy ez változzon. Igaz, hogy vannak problémák a rendszerben, de az állam két éve működteti az iskolákat, előtte az önkormányzatok 25 évig csinálták. Balog Zoltán miniszter meg fogja vizsgálni, hogyan lehetne a Kliken belül bürokráciát csökkenteni.