Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hétvégén még ne próbáljon senki a Balatonon korizni

2016.01.21. 19:07

A Balaton jege csütörtökön 4-10 centiméter vastag, és előreláthatóan a hétvégére sem lesz elég biztonságos a téli sportoláshoz a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szerint, írja az MTI.

Horváth László, a kapitányság vezetője elmondta: már több önkormányzat, iskola, sportegyesület, étterem, magánszemély érdeklődött a balatoni jégviszonyokról, és egyiknek sem javasolták, hogy ezen a hétvégén bármilyen rendezvényt tervezzenek a jégre. Hozzátette, közvetlenül a part közelben, főleg a déli oldalon vastag, de töredezett a tó jege, ezért sportolásra alkalmatlan.

A parttól távolabb pár napja még hullámzott a víz. Mára sima, acélos jégréteg alakult ki, de ez még mindig nem elég vastag és nem egyenletes, ezért nem biztonságos. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológus vezetője szerint is kockázatos a parttól távolabb a Balaton jegére merészkedni.

Az előrejelzések szerint kedden ismét melegebb lesz, és a jövő hét utána következő részén sem lehet számítani olyan markáns lehűlésre, mint az elmúlt napokban. A tapasztalatok és a szakértők korábbi nyilatkozatai szerint akkor tekinthető biztonságosnak a jég, ha acélos, homogén és 12 centiméteresnél vastagabb.