Rendkívüli közgyűlést hívott össze Budapest a tömegközlekedés miatt

2016.01.21. 06:52

Rendkívüli ülésre hívták össze ma reggelre a Fővárosi Közgyűlést ellenzéki indítványra. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

A napirendi pontok között szerepel a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása is.

A január 6-ai kezdeményező indítványban a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást - írták.

Hétfőn megkezdődött Tarlós István és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalása a HÉV és más agglomerációs járatok állami átvételéről. A felek csak annyit közöltek: közeledtek az álláspontok, de a tárgyalásokat még folytatni kell.