Extrém hideggel jön a hétvége

2016.01.22. 16:42 Módosítva: 2016.01.22. 17:54

Nyolc megyére adott ki citromsárga figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra. Nagy dolgok pedig nem történnek, csak az időjárás teszi a dolgát, és ha már tél van, téliesre fordul, vagyis az eddiginél is téliesebbre. Szóval ha ön esetleg az elmúlt napokban azt érezte, hogy hideg van, netán mostanra fázott meg, készüljön arra, hogy ami most jön, az csak rosszabb lesz.

Feltéve, hogy rossz helyen lakik.

Mondjuk az ország keleti részén, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye alkotta félköríven, vagy min. Igen, ott lakni általában sem olyan jó szórakozás, mint Tarlós Istvánt egy Lázár János-maszkkal lepni meg farsangkor, de most különösen kemény idők jönnek.

A meteorológiai szolgálat ugyanis extrém hidegre adott ki figyelmeztetés erre a négy megyére, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a hőmérséklet mínusz 15 fok alá csökkenhet reggelre. Jó, ez még messze van attól a –35 foktól, amit 1940 februárjában mértek Miskolcon (ez a hazai abszolút minimumhőmérséklet), de még attól a –23 foktól is, amit 1942 januárjában Kecskeméten (az pedig a legalacsonyabb napi maximumhőmérséklet volt, vagyis ott ennél nem melegedett feljebb aznap a levegő). De ezzel együtt is, a –15 fok elég sok mínusz ahhoz, hogy feltegyük magunkban a kérdést: ilyen hidegben a tűz is megfagy vajon? (Ha feltette, akkor gyorsan elszpojlerezem a választ: nem, nem fagy meg, sőt ennél nagyobb hidegben sem, sőt, sosem.)

És amíg a keleti végeken a csikorgó hideggel kell megküzdeni, a nyugat- és észak-dunántúli megyékben sem lesz jobb a helyzet: négy ottani megyére (Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) ugyanis havazás miatt van szintén citromsárga riasztás. Az OMSZ úgy becsüli, hogy ebben a térségben 12 óra alatt 6-10 centiméter hó hullik majd.

Hogy ez sok-e? Ennek megválaszolásához persze tudni kell, kinek mi a sok, de azért sokatmondó adat, hogy Magyarországon a januári átlagos csapadékmennyiség 30 milliméter, azaz 3 centiméter. A dolgot persze bonyolítja, hogy a hó centiben mért mennyisége nem vethető össze egy az egyben a csapadék milliméterben mért mennyiségével – tudják, körte-alma-Selmeczi Gabriella –, mert 10 centi porhó kábé 10 milliméter víz, de azért akkor is sokatmondó adat, ha a havi mennyiség harmada-ötöde leesik-hullik-szállingózik-szakad fél nap alatt.

És hogy egyébként milyen idő lesz ma este és holnap? Aki ki akar mozdulni, annak egy jó tanácsom van: ne tegye. A hőmérséklet késő este –13 fokig mehet le, reggelre pedig, ahogy írtam, az Északi-középhegység térségében valamint a Tiszántúlon több helyen is –15 fok al hűlhet. Szombat délelőtt nyugat, északnyugat felől havazás kezdődik, mely késő délutántól, kora estétől érheti el a Duna vonalát. A Dunántúl döntő részén azonban csak pár centi lesz a hó. A Duna-Tisza közén inkább csak lepelnyi hó valószínű az esti, késő esti órákban, közölte a meteorológiai szolgálat. A Balaton be van fagyva, de az előrejelzések szerint a hétvégén még nem tanácsos rajta korcsolyázni.