Nem volt hely az osztályon, kórházi padon éjszakázott a beteg

2016.01.22. 14:51 Módosítva: 2016.01.22. 15:19

Elgondolkodtató kórházi történetet osztott meg velünk egy olvasónk, amiben nem tudjuk eldönteni, mennyire a kórház és mennyiben a körülmények a hibásak. Egy olyan esetről van szó, ami miatt minden kórháznak, illetve sürgősségi osztálynak érdemes átgondolnia az ellátás szervezését. A probléma arról szól, hogy egy egészségügyi intézményben mit tudnak kezdeni egy olyan beteggel, aki nincs olyan súlyos állapotban, hogy befektessék, viszont nincs is annyira jól sem, hogy egy kórházi folyosón várakozzon. 

Zoltán (a nevet megváltoztattuk) péntek hajnalban erős hasmenés és folyamatos hányás miatt ment be szüleivel a Szent Imre kórház sürgősségi osztályára. 

A vizsgálóban vért vettek tőle, EKG-készült, majd a folyadékveszteség miatt bekötöttek neki egy infúziót. "Azt mondták, nem nagy a baj, így nem kell kórterembe mennem". Az orvos azt javasolta, hogy kint a váróban várják meg, amíg lecsöpög az infúzió. 

Zoltán szüleivel kiült a folyosón lévő padra. Továbbra is rosszul volt, reggel fél 8-ig félóránként hányt. Egy orvos azt javasolta neki, hogy feküdjön le a váróban a padra, később viszont egy másik orvos rászólt, hogy ne feküdjön a bejárathoz közel, hiszen ott érkeznek az emberek a kórházba.

Zoltán azonban annyira rosszul volt, hogy nem tudott ülve maradni. Egy időbe telt, amíg sikerült szerezniük pokrócot, amivel a szülők be tudták takarni a hideg és kényelmetlen fémpadon fekvő fiút. 

Zoltán úgy emlékszik, neki azt mondták, tartsa a kezében az infúziós tasakot, amíg az lefolyik. Ezt azonban több órán tartani nem túl kényelmes dolog. Végül azt a megoldást találták ki, hogy az infúziót egy ruhafogasra akasztották. A történetnek ez a pontja nem egészen tiszta, a kórház ugyanis azt közölte, a beteg kapott infúziós állványt.

A padon fekvő fiúról és a ruhafogasra akasztott infúzióról az apa mindenesetre képet készített (a beteg arcát a személyiségi jogok védelme érdekében kitakartuk).

Miután lecsöpögött az infúzió, a kórházban hasi ultrahangot is végeztek, majd Zoltán hazamehetett. Zoltán tehát megkapta az ellátást, egyedül azt nem érti, miért kellett a padon töltenie az éjszakát.  Hasonló panaszokkal 2014 november végén ugyanitt kezelték, és akkor egyből kapott egy ágyat egy betegszobában. 

"A beteg a szakma szabályai szerinti ellátásban részesült, miután általános állapota stabil volt, a betegváróba kísértük" - válaszolta kérdésünkre Váradi Zsolt osztályvezető főorvos. A beteg kifejezett kérésének megfelelően a hozzátartozóival maradt a külső váróban. A kórház szerint a beteg az infúziós ellátást infúziós állványról kapta.

Betegszobában azért nem tudták elhelyezni, mert nem volt hely. Az éjszaka 24 beteg érkezett az ambulanciára, a sürgősségi osztály pedig csak 10 ággyal rendelkezik.

Az osztályvezető főorvos szerint a megfigyelés és az elvégzett vizsgálatok alapján a beteg nem igényelt kórtermi elhelyezést. A vizsgálatok és az ellátás után a beteget ambuláns lappal és tanácsokkal ellátva hazaengedték.