Na, kit akarnak lefokozni a rettegett veszprémi főorvosnő ügyében?

2016.01.22. 10:43
Nem a fiatalabb kollégáit alázó, megfélemlítő főorvosnő került nehéz helyzetbe, miután az Index beszámolt arról, hogy a veszprémi kórház orvosai ultimátumot adtak a főigazgatónak az évek óta eltussolt belső ügyek miatt. A kórház vezetése péntekre összehívta az intézmény szakmai vezetői testületét, ahol az előre bejelentett napirend szerint a főorvosnő helyett az ellene panaszt tevő belgyógyász főorvos vezetői megbízásának visszavonását akarják megszavaztatni. És előkerült az utódlási kérdés is, mivel a főigazgatói poszton néhány hónapon belül üresedés lesz.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház belgyógyászati centrumának osztályvezető főorvosa és 15 orvosa tavaly októberben jelentette be Rácz Jenő főigazgatónak, hogy otthagyják az intézményt, ha nem oldja meg az egyik befolyásos főorvosnő körül kialakult konfliktusokat. Németh Ilona főorvosnő a kórház egyik fiatal szakorvosát már nemcsak a tőle megszokott módon, verbálisan alázta, hanem a betegek előtt lökdöste is. A petíció azt követően született, hogy a menedzsment nem volt hajlandó kivizsgálni a történteket, így végül a sértettnek kellett távoznia az intézményből.

Az Index két hónappal a beadása után, december közepén számolt be a petícióról, és arról, hogy a 16 aláíró szerint a rendszeres megalázások, megfélemlítések miatt a kórházban olyan elkeseredett lett a légkör, hogy az már a betegellátás biztonságát veszélyezteti.

A cikkből botrány lett, a konfliktusok forrását jelentő főorvosnőnek azonban a haja szála sem görbült.

A kórházvezetés nyilatkozataiból már az elejétől látszott, hogy nem a 16 orvos panasza izgatja, hanem a petíció feladója, illetve az, hogy hogyan kerülhettek ki információk a kórház falain kívülre. Rácz Jenő több tévéinterjúban azt állította: nincs gond a kórházban, csupán két orvos között alakult ki személyes ellentét. A főigazgató név nélkül Sydó Tibor belgyógyász főorvosra célzott, aki elindította a sürgősségin ténykedő Németh Ilonával szemben a petíciót, és arra is célozgatott, hogy Sydó ellen etikai eljárás van folyamatban egy korábbi zárójelentéssel kapcsolatos feljelentés következményeképp.

Rácz vezetői értekezletet is összehívott, amelyen megtiltotta mindenkinek, hogy nyilatkozzon a médiában, így próbálva elsimítani a hullámokat.

Ez azonban csak részben sikerült. Információink szerint az elmúlt hetekben elkészült egy második petíció, amelyet a korábbinál jóval több orvos támogatott. Mindannyian ügyvédi letétbe helyezték felmondó levelüket arra az esetre, ha a menedzsment a kérésük ellenére fél éven belül nem rendezi a Dávid Gyula orvosigazgató irányítása alatt álló sürgősségi osztály személyzeti ügyeit. Jelenleg ugyanis nagyrészt a belgyógyászat orvosainak kell az ottani ügyeletek párhuzamosan ellátni, de közben a létszám normál ügymenetben a saját feladataik ellátására is épphogy elégséges.

Az igazi nagy kiborulás paradox módon akkor következett be, amikor a botrány végleges elsimítása érdekében összehívott szakmai vezetői testület ülésére elmenni nem tudó Sydó Tibor e-mailen körbeküldte az összes főorvosnak azt a levelet, amelyet a kórházvezetés az ülésen nem volt hajlandó felolvasni.

Sydó ebben sajnálatát fejezte ki a kórházat érintő médiabotrány miatt, de azt is hozzátette, hogy érthetetlen számára, hogy a vezetés még ezek után sem tesz érezhető hatású intézkedéseket a „Főorvos Asszony” ügyében, hiszen – bár közöttük tényleg van régi szakmai alapú konfliktus – rajta kívül 15-20 orvos hasonló problémával kereste meg a kórházvezetést.

Nem személyeskedés és nem egy kolléga ellehetetlenítése a célunk, hanem egyszerűen az, hogy a kórház osztályai megfelelően tudjanak működni.

A belgyógyász főorvos kompromisszumkészségét hangoztatva azért azt is leszögezte:

úgy érzi, hogy a kórház vezetése tisztességtelen magatartást tanúsít vele szemben pusztán azért, mert eleget tett pozíciójából adódó kötelezettségének, és továbbítja a Németh Ilonát érintő panaszokat a vezetés részére.

Egyúttal magyarázatot és bocsánatkérést követelt Rácz Jenő főigazgatótól, amiért két orvosnő veszekedéséről szóló ügyben őt kezdete támadni a nyilatkozataiban.

A főigazgató nem kért bocsánatot, visszautasította azt a feltételezést, hogy személyi kapcsolatok befolyásolnák az intézkedéseit. Dávid Gyula orvosigazgató viszont annyira felhúzta magát a körlevélen, hogy újabb rendkívüli vezetői testületi ülést hívott össze azért, hogy tagjai közül zárják ki Sydó Tibort. Emellett rangkórsággal is megvádolta a belgyógyász főorvost, sőt azt állította, hogy valójában a „Főigazgató Úr székéért folytat kampányt”.

Ebben a „nemes” küzdelemben azonban mocskolódás és fél- (vagy inkább harmad-) igazságokon alapuló hazugságok járják be a sajtót, hamisított videókon „bizonyítják” az intézményünkben szinte mindennapos agressziót

–- állította az orvosigazgató, aki az ellenkörlevelében mellesleg azt is megírta, hogy a riválisnak tekintett Sydóval szemben „logikus módon az utódlásban” neki vannak jobb esélyei, miután ő „a Főigazgató általános helyettese”.

A belső pozícióharccá alakuló petícióügy pénteken folytatódik. A szakmai vezetői testület napirendje szerint már nemcsak Sydó Tibor grémiumból való kizárása a tét, hanem vezetői megbízásának visszavonása is. A testület erről is szavazni fog, jóllehet kinevezési kérdésekben semmilyen hatásköre sincs.