Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: A menekültek nem jönnek még egyszer keresztül Magyarországon

2016.01.22. 08:11 Módosítva: 2016.01.22. 09:03

A dogmatikus gondolkodás kapitulált a józan ész előtt, a menekültválságban most Nyugat-Európa is megtette azokat a lépéseket, amiket Magyarország az elejétől szükségesnek tartott, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban azzal kapcsolatban, hogy mostantól Ausztria is fokozottan ellenőrzi a határára érkező menekülteket, és felső határt szabott meg a befogadható emberek számáról.

Orbán szerint az osztrákok most döntő lépést tettek. Ugyan a kormányfő szerint

a legjobb bevándorló a nem jövő bevándorló,  

de végre nyugati szomszédunk is beismerte, hogy  Európa lehetőségei korlátozottak, és  „ellenőrizetlenül senkit sem szabad beengedni az életünkbe, mert abból baj lesz”.  

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány készül-e arra, hogy Ausztria és a balkáni országok lépései miatt a menekültútvonal most Románia és Magyarország keleti határai felé terelődik, Orbán azt válaszolta:

az útvonal oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos.

A román–magyar határ egyes szakaszain már megkezdődtek az előkészítő  munkák a kerítés kiépítésére, és Magyarország már rendelkezik azokkal a saját gyártókapacitásokkal, amik lehetővé teszik a gyors kerítésépítést. A büntetés-végrehajtási intézetekben készített kerítésből több száz kilométernyit adtunk el Macedóniának, Szlovéniának és Bulgáriának, mondta a miniszterelnök.  

A brüsszelizmusról

A kormányfő szerint lehet beszélni európai megoldásokról, de a határok védelme nemzeti feladat. Aki ezt megtette, azt bírálták, miközben Brüsszelben „meleg levegőt engedtek ki a szájukon”. Egyes hatáskörök elvonása gyengíti a tagállamokat és Európát is. Brüsszelt irritálják az erős nemzetállamok, azok, amik kimondják, hogy egyes gondokat nem Brüsszelben kell megoldani. Orbán szerint most a lengyelek vannak soron, holott a lengyeleknél csak belső viták vannak, és semmi olyat nem tettek, ami ellen Brüsszelnek fel kellene lépni. 

A terrorveszély miatti különleges kormányfelhatalmazásról

A kormányfő szerint egyelőre nem áll jól annak az alkotmánymódosításnak az ügye, ami különleges felhatalmazást adna a kormánynak a terrorveszély esetén. A legfontosabb, hogy Magyarországnak is rendelkeznie kell azokkal a felhatalmazásokkal, amikkel hasonló helyzetben (például jelenleg a terrortámadások által sújtott Franciaország) rendelkezik. Csak azt akarják, ami általános és elfogadott Európában, a legfontosabb dolog az emberek biztonsága. A kormányfő szerint a magyar politika a túlzások művészete, nincs ténybeli alapja annak az ellenzéki kritikáknak, amik statáriális állapotokat festenek fel. „Ha csak a töredéke igaz lett volna annak, amit a baloldal az elmúlt években mondott itt a kormány diktatórikus lépéseiről, akkor szügyig állnánk az önkényben.” 

A taxikról és az Uberről

A technológia fejlődése megkérdőjelez hagyományos üzleti modelleket, és ez minden kormány számára komoly kihívás. A taxisok és az Uber vitájában az alapkérdés az, hogy Magyarországon mindenkire azonos szabályok vonatkozzanak-e vagy sem? – mondta Orbán. A személyszállítás ráadásul „veszélyes üzem”, nem véletlenül vannak műszaki biztonsági és emberi biztonsági előírások, nem lehet ugyanis kockáztatni az emberek testi épségét. Két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy az állam a lovak közé dobja a gyeplőt, és aki ügyesebb, tehetségesebb, az boldogul. Ezt Orbán nem javasolja. A második lehetőség, hogy az állam szabályoz, de akkor a szabályok egyértelműek, világosak és mindenkire érvényesek legyenek, az állam pedig tartassa be ezeket. 

A csokról és a gazdasági fellendülésről

Ha a GDP-arányos államadósság leépítésével Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába kerül, mire használja majd megnövekedett lehetőségeit? Az egészségügy vagy az oktatás fejlesztésére? – hangzott a kérdés. A válaszban azonban sem az egészségügy, sem az oktatás nem szerepelt. Orbán szerint Magyarország bővülő gazdasági lehetőségeit a családok megsegítésére fordítjuk. A családok otthonteremtési kedvezménye egyszerre családpolitikai és gazdaságélénkítő intézkedés. Ennek hatására várhatóan több új lakás épül majd, ebben ugyanis nagyon le vagyunk maradva a lengyelekhez és a csehekhez képest.