Gerzson
-3 °C
3 °C

Gyurcsány leskizofrénezte Orbánt, majd felvillantotta vadiúj programját

D MAR20160123015
2016.01.23. 16:52
Tizenkettedik alkalommal tartott évértékelőt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Ismét bebizonyosodott, hogy Orbán Viktort szidalmazni ő tudja a legjobban az ellenzéki oldalon, a DK elnöke a kormányfőt egy bűnszövetkezet irányítójának nevezte, aki elárulta a hazáját. Gyurcsány a beszédében arról is beszélt, mit csinálna, ha hatalomra jutna Orbán után, felvillantotta a készülő programja néhány elemét.

Senki nem tudja Orbán Viktort jobban szapulni Gyurcsány Ferencnél. Ez nem új alapvetés, a Gyurcsány-féle évértékelő közönsége is láthatóan ki volt éhezve arra, hogy Gyurcsány minél cifrább szóvirágokkal szidalmazza a jelenlegi miniszterelnököt.

És képzeljék, már egy olyan gyurcsányi minősítés is nagy nevetést és tapsot tudott kiváltani, hogy

Orbán legalább apának legyen jó, ha ilyen pocsék miniszterelnöknek.

De Gyurcsány évértékelőjén, amelyet immár tizenkettedik alkalommal tart meg - bizony, ennyi idő eltelt az első miniszterelnöki ciklusa óta -, nem ez volt a legkeményebb üzenet, amelyet Orbán kapott. Egy rövid válogatás a háromnegyed órás beszédből. Best of Gyurcsány szidja Orbánt:

 • Az országvédelem mögött pusztul az ország,  árulást, lopást, szétesést látok, ha körülnézek.
 • Urizáló, fennhéjázó, korrupt módon gazdagodók az egyik oldalon, elárult, reményt vesztett sokaság a másik oldalon, ez Orbán Viktor Magyarországa.
 • Orbán Viktor és vezetésével a Fidesz elárulta a magyarokat, elárulta a hazát.
 • A lopás lett a kormány politikája. Miközben beszélek, a miniszter kegyeltjei, szurkolótársai valami elképesztő, elképzelhetetlen mértékben gazdagodtak meg.
 • Ti azért akartok kormányozni, hogy szabadon lophassatok.
 • Magánemberként nincs gondom Orbánnal, Lázárral, Szijjártóval, bár nem barátkozom ilyenekkel.
 • Politikus jelmezbe öltözött bűnszövetkezet vezeti az országot.
 • Egy kis nagy ember hadakozik helyenként skizofrén meggyőződésével a világ ellen.

Nem ragozom tovább, ragozta eleget Gyurcsány Ferenc. A beszéd második fele több újdonságot tartogatott.

Gyurcsány ugyanis bejelentette, hogy február 13-án kongresszust tart a DK, és itt bocsátják vitára a Sokak Magyarországa nevű dokumentumot, amely nem titkoltan a DK választási programja lesz majd.

Ha Gyurcsány hatalomra kerülne, ezt csinálná

Gyurcsány nem akart most programismertetésbe kezdeni, de "felvillantott" néhány gondolatot a programból. Konkrétumokat is elárult, mit csinálna, ha hatalomra kerülne.

Visszaadná az iskolákat a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek és a településeknek, amelyik akarja. (Ez feltehetően az állami átvétel visszacsinálását jelenti.)

 • Az oktatás, a kultúra és a művészet világát nevezte az ország legfontosabb kezelendő problémájának, amelyet szerinte az egészségügy rendbetételének kell követnie.
 • Az egészségügyben az 50 százalékos emelést vitatja (ez az MSZP követelése),  mert emlékszik arra, hogy 2002-ben ez nem tett jót az ország egészének. Gyurcsány ehelyett fokozatos emelést javasol: "nagyjából 10 éven keresztül 15-10 százalékos folyamatos emelés legyen, ezzel 5 év alatt megduplázódik, 10 év alatt megháromszorozódik az egészségügyi dolgozók bére".
 • Új energiapolitika kell, amelynek középpontjában nem az atomenergia, hanem a zöldenergia van (ez pedig Paks2 ellen szóló politika).
 • A mostani földárveréseket Gyurcsány "a legnagyobb korrupciónak" nevezte a rendszerváltozás óta. Azt ígérte, "ha egyszer vége lesz ennek a kurzusnak", ezeket a most eladott földeket "megpróbáljuk visszavenni, törvényesen, jogszerűen".

A beszéd végén Gyurcsány azt mondta, hogy a nagy különbség az ő és Orbán jövőképe között, hogy a jelenlegi miniszterelnök nem értette meg, hogy nem lehet megállítani a határon a változást, és elkerülhetetlen a digitális forradalom.

Szerinte Orbán, aki régen büszke volt, hogy nem tudja bekapcsolni a számítógépet, biztos nem érti, mi az az Instagram. De ő nem akar "spoilerezni", Orbán kérdezze meg erről inkább a gyerekeit.