Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem javasolt a Balaton jegére menni

2016.01.23. 18:27 Módosítva: 2016-01-23 18:28:52

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután az MTI-nek mondta el, hogy a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy a jégre menjenek az emberek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a Velencei-tó jege még nem elég vastag, arra rámenni életveszélyes. Közölték, hogy a partról a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a tavat és senkit nem engednek a jégre. Ennek ellenére rengetegen korcsolyáztak a Velencei tavon szombaton.

Több folyó és kisebb-nagyobb tó felülete befagyott Jász-Nagykun-Szolnok megyében, saját felelősségre a Holt-Tiszán is lehet már korcsolyázni - közölte rendőrség.

A Holt-Tisza jégvastagsága szombaton a mért pontokon 11 centiméter, saját felelősségre használható korcsolyázásra.

A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amik nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti azt, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, egységes a szerkezete.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével. Továbbá kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon, rianás esetén.

A jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti - tájékoztat a rendőrség. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első 1-2 perc, amikor úgynevezett "hideg sokk" éri a vízbe került embert és lényegében 1-2 perc alatt kihűlhet.