Fáklyával vonulnak utcára a Herman Ottó Gimnázium mellett

2016.01.25. 10:37

A teljes városon keresztülvonuló tüntetéssel folytatódik a ­miskolci Herman Ottó Gimnázium ­tanári karának levelével kezdődött tiltakozási hullám – írja a hétfői Népszabadság. Az akciót a Pedagógusok Szakszervezetének helyi csoportja február 3-ra szervezi Miskolcra „Fogadóóra” elnevezéssel. Mivel a köznevelési törvény szerint a diákoknak és a tanároknak is kötelező 16 óráig bent maradniuk az iskolában, ezért délután fél ötre hirdetik a fáklyás felvonulás kezdetét.

Közben gőzerővel folyik az Emmiben a válságkezelés, Balog Zoltán szombaton a szigorú adminisztráció „felpuhítását” ígérte. A szakszervezet azonban nem akar meghátrálni, Csabalik Zsuzsa, a PSZ miskolci titkárhelyettese szerint a minisztérium csak a tiltakozásokat akarja hárítani:

Ismerjük már a taktikát, amivel megpróbálják kiénekelni a sajtot a szánkból!

Csabalik úgy látja, az oktatásban rendszerszintű problémák vannak, és azzal, hogy létrehoznak egy köznevelési kerekasztalt, még nem jut több pénz és figyelem erre az ágazatra.

Látnunk kell, hogy a humántárcánál az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a kultúra egyaránt mostohagyerek. Az egyedüli „kiskedvenc" a sport. Erre az egyre jut forrás. Amit a hermanosok az iskolákról leírtak a levelükben, az csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal nagyobb a baj, amit nem lehet hirtelen jött ígéretekkel elfedni.

A Népszabadság úgy tudja, a szolidaritási demonstrációhoz már most számos szakszervezet – köztük az Autonómok, a zeneművészek és a PDSZ – csatlakozott, de tárgyalnak a közlekedési és a vasúti érdekképviseletekkel is.