A kecskeméti polgármester elintézi, hogy ki nyerjen az iskolaigazgatói pályázaton

D  US20150831011
2016.01.26. 11:18

Váratlan fordulat a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatói posztja körüli történetben: a szülők tiltakozásának hatására meghátrált a városvezetés, és gondoskodni fognak arról, hogy egy olyan ember vezesse tovább az intézményt, akit a szülők szeretnének, írta a Baon.hu. A városvezetés a lapnak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy

az intézményvezetés belátta, hogy nem jól mérte fel a fenntartóváltás kapcsán kialakult helyzetet, és ez az önkormányzat által kifogásolt problémák kialakulásához vezetett.

Hozzátették: 

„A polgármester az egyeztetések után – figyelembe véve és szem előtt tartva az iskolai közösség és a város érdekeit – önmaga és a frakció támogatásáról biztosította a megbeszélés résztvevőit annak érdekében, hogy dr. Lukács Lajos elnyerhesse az intézményvezetői megbízatást."

Lukács 22 éve vezette az iskolát, amikor tavaly áprilisban nem támogatta pályázatát a város kormánypárti többségű képviselő-testülete. A döntés után szerveződni kezdtek az iskola diákjai, tanárai, akik tüntetéseket is szerveztek. 

Az elégedetlenség nem változtatott a helyzeten, Lukács pályázatáról a végső szót a Klik mondta ki: ők sem támogatták. Viszont nem lett új igazgató, mert a Klik által támogatott jelölt – Szilágyi Piroska Tünde – nem tölthette be a pozíciót, ugyanis mandátuma lejárta előtt elérte volna a nyugdíjkorhatárt.

Szeptembertől két igazgatóhelyettes vezette az intézményt, azonban januárban lejárt a mandátumuk. Ekkor úgy döntöttek, hogy a válságos helyzetre való tekintettel visszahívják a korábbi igazgatót. Lukács azonban ezt az ajánlatot elutasította. 

Néhány nappal ezelőtt pedig Szilágyi Piroska visszalépett az igazgatóságtól, akit egyébként Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ki sem nevezhetett volna, és Szilágyi a helyi szakmai közösség támogatását sem élvezte.

(Borítókép:  Lukács Lajos leváltott igazgató a Megvédjük a Bányait Facebook-csoport demonstrációján Kecskeméten 2015. augusztus 31-én.)