Bliccelt a buszokon, félmillióba került

2016.01.26. 07:05
Az elmúlt közel egy évben 37 ezer fizetési meghagyást adott ki a BKK a bliccelők ellen. Tavaly ugyanis a cég bekeményített, és eldöntötte, hogy minden pótdíjtartozást behajt, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. Így azonban egy egyszerű bliccelés a 16 ezer forintos alappótdíj sokszorosába is kerülhet: egy bliccelőnek decemberben majdnem félmillió forintot kellett fizetnie.
459 295 forint.

Ennyibe került egy budapesti bliccelőnek, hogy nem jogszerűen használta a BKK járatait, majd sokáig a kiszabott pótdíjakat sem volt hajlandó befizetni. A BKK nem hagyta annyiban a dolgot, és bíróságig vitte az ügyet, így a kamatokkal, ügyvédi költséggel, bírósági illetékekkel együtt majdnem félmillióra rúgott a tartozás.

Bár a konkrét befizetésről nem adott információt a BKK, a bliccelő feltehetően azért fizette be végül a tartozását, mert nem akarta megvárni a végrehajtást (vagyis hogy viszik a kocsiját, házát).

2015 második felétől a BKK szigorított a bliccelőkkel szemben, és eldöntötte, hogy minden pótdíjtartozást behajt. A BKK az Index kérdésére elárulta, hogy a cég majdnem egy év alatt mintegy 37 ezer fizetési meghagyást bocsátott ki, „amelyeket követően a végrehajtási eljárások megindítását is kezdeményezte a vállalat a fizetés vagy egyéb közös megegyezés (például részletfizetés) elmaradása esetén”.

A BKK nem vállal nagy kockázatot az adatok szerint, az eddig lezárult perek 98 százalékát megnyerte, és már el is kezdtek érkezni a cég számlájára az olykor több százezer forintra rúgó befizetések. Íme az öt legnagyobb befizetés, amely pótdíjazásból származik:

  1. 2015. december 9.: 459 295 forint
  2. 2015. október 30.: 378 000 forint
  3. 2015. november 17.: 325 000 forint
  4. 2016. január 13.: 240 105 forint
  5. 2016. január 11: 224 575 forint

Ezek az összegek ahhoz képest jelentősek, hogy mennyibe kerül egy bliccelés akkor, ha az elején kifizeti a vétkes a pótdíjat. Ha az ellenőr nyakon csíp valakit, a helyszínen – készpénzben – 8 ezer forinttal kiegyenlítheti a számlát a bliccelő. Ezt követően pedig 16 ezer forint az alappótdíj 30 napon belül, ezen túlmenően pedig 32 500 forint, amelyet csekken, az Akácfa utcában, bankfiókokban vagy banki átutalással is rendezhet a bliccelő.

A behajtást persze el lehet kerülni, ha valaki hamis adatokat ad meg. Korábban ezért sem küzdött annyira a cég a pótdíjak behajtásán, sokszor kerültek ugyanis zsákutcába. De mióta az ellenőröket  közterület-felügyelők is kísérik, akik igazoltatási joggal rendelkeznek, már nem éri meg trükközni hamis címmel vagy más személyazonosságot megadni.

A BKK hajlandó egyezkedni

A BKK -tól megtudtuk, hogy azért is szigorított a követeléskezelésen, mert hatályba lépett a 2014-es új Ptk., amely az elévülések szabályozását teljesen átalakította és jelentősen lerövidítette. Ez tehát azt jelenti, hogy mindenkinek – a bliccelőnek és a cégnek is – jobb, ha a pótdíjat mielőbb befizetik. Hiszen így megspórolható a bírósági, illetve az esetleges végrehajtási eljárás.

A BKK közölte, hogy minden esetben és minél gyorsabban a fizetésre vagy fizetési egyezségre törekszik. A cég például lehetőséget biztosít akár többhavi részletfizetésre is, amely során mindig figyelembe veszi a pótdíjazott szociális helyzetét és a fizetési hajlandóságát is. „Amennyiben valaki rendezni szeretné a tartozását és kommunikál a társasággal, nagy bizonyossággal egyezség fog születni.”