Nem gázolt Polt becsületébe Szigetvári azzal, hogy bűnsegédnek nevezte

2016.01.26. 12:10
A bíróság elutasította Polt Péter legfőbb ügyész kártérítési keresetét Szigetvári Viktorral és pártjával, az Együttel szemben. Polt szerint az ellenzéki politikus megsértette a becsületét, amikor családi elfogultságot emlegetett a Quaestor-ügyben.

A legfőbb ügyész 2015 tavaszán perelte be az Együtt elnökét, mert szerinte Szigetvári Viktor megsértette a személyiségi jogait, amikor a Quaestor-ügyben bűnsegédnek nevezte.

Az ellenzéki politikus több sajtónyilatkozatában beszélt arról, hogy a Polt vezette ügyészség hagyta szabadlábon tevékenykedni Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, aki a botrány ellenére is megpróbált túladni a bedőlt cégen.

Szigetvári azt állította, Polt elfogult lehetett a brókerügyben, mivel lánya Tarsoly Csaba titkárának élettársa volt, felesége pedig vezető pozíciót töltött be a Quaestor felügyeleti szervénél.

A legfőbb ügyész többek között ezt a Kossuth Rádióban hangzott mondatot kifogásolta:

Polt Péter legfőbb ügyész családi elfogultság okán bűnsegédként hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa két, két és fél héten keresztül menlevelet kapjanak, illetve elrejtsék a pénzeket.

Lánya élettársi viszonyát azonban Polt sem vitatta az eljárásban, de azt állította, hogy ezzel és több hasonló kijelentésessel Szigetvári megsértette személyiségi jogait, ezen belül a saját, illetve az ügyészség becsületét és a jó hírnevét.

Polt 1 millió forintos nem vagyoni kártérítést kért Szigetváritól, és további 1 milliót a párttól.

Az elsőfokú ítélet szerint azonban Szigetvári csak a tényekről beszélt, hamisítást nem követett el, állításainak volt valós ténybeli alapja, ezért függetlenül attól, hogy mi lesz a Quaestor-ügy kimenetele, nem vonható felelősségre.