Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az MTA vizsgálja a battai gumifeldolgozó hatását

2016.01.27. 18:43

A lakossági ellenállást figyelembe véve döntött úgy a Homatech Zrt. vezetése, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát is felkérik a Százhalombattán megvalósítandó beruházás környezetvédelmi vizsgálatára, írja az MTI.

dronsk
Fotó: dron.sk

A cég tavaly novemberben jelentette be, hogy 2 év alatt gumifeldolgozót húzna fel a városban. Az üzemben évente 30 ezer tonna gumihulladékot hasznosítanának újra, ami heves ellenkezést váltott ki a helyi lakosokból. Pár hete ezren tüntettek ellene, a demonstráción dr. Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára is felszólalt.

Az üzem környezetbarát mivoltáról az sem igazán győzte meg őket, hogy decemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Így nem kell beszerezni az építészeti-műszaki tervtanács véleményét, és többek között nem kell lefolytatni a településképi véleményezési eljárást sem.

A Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Befektetési Zrt. többségi tulajdonában lévő Homatech Recycling Zrt. a már meglévő nemzetközi tanúsítási eljárásokon felül most az MTA-t is felkérte az üzem környezetvédelmi hatásvizsgálatára. A független vizsgálat eredményeit az év második negyedévére várják. Állításuk szerint nincs mitől tartani, nem égetéssel, hanem zárt rendszerben, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával működtetnék a gyárat, ami a gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állítana elő.