Nagy a verseny, ki tud cinikusabbat mondani a szekszárdi leleplezésről

2016.01.28. 18:53

Ács Rezső fideszes polgármester csütörtök este az Index kérdésére megmagyarázta, miért is beszélt egy 2012-es hangfelvételen magától értetődő módon arról, hogy "az uniós pályázatokon természetes a túlárazás". Azt nem tagadja, hogy az LMP-s Hadházy Ákos által megszellőztetett hanganyagon valóban ő beszél a mutyiról, de azt sérelmezte, hogy azt több helyen megvágták, és emiatt "a tények ferdítésére alkalmas". 

Ács Rezső
Ács Rezső
Fotó: Ács Rezső / Facebook

Az elmúltnyolcév a hibás!

Azt sem tagadja, hogy valóban beszélt a szükségszerű túlárazásról, de meg sem próbálja magyarázni szavait. Inkább a projektet méltatja:

Az említett óvodai projekt a pályázati kiírásnak, a pályázatnak megfelelően, az uniós normákat, előírásokat betartva szabályosan lezajlott. 

És ha voltak is hibák, annak felelőse nem más, mint az MSZP. De tényleg:

Ha az összevágott hangfelvétel 2012-ben készült, akkor az MSZP által jóváhagyott pályázati időszak működött, pályázni a központilag megfogalmazott kiírások alapján lehetett. Ma 2016-ot írunk, össze sem lehet hasonlítani a két pályázati rendszert. A mostani sikeres, gyarapodást hozott a városunknak, az előzőnél még az elnyert pályázatok kimenetele is bizonytalan volt. Ezért kellett óvatosan tervezni, s ezért a házaló pályázatírókat és az állításaikat is fenntartásokkal kezeltük.

Ács Rezső egyébként nagyon büszke az uniós pályázatokkal kapcsolatos saját teljesítményére. Ennyire:

Büszke vagyok rá, hogy Szekszárd a legsikeresebb pályázati időszakát éli, melynek eredményei láthatóak a közterületeinken, érezhetőek az intézményekben, és minden a szekszárdi polgárok, családok életminőségének javulását szolgálja. 

De ennél is van cinikusabb reakció

Csütörtök este az uniós pályázatokért felelős Miniszterelnökség is megszólalt az ügyben, persze ők sem ismertek el semmilyen felelősséget, hanem áttolták a felelősséget Hadházy Ákosra. Az ő érvelésük szerint ha Hadházy valóban részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek, és ezután nem tett feljelentést, akkor 

ő maga követett el bűncselekményt, az LMP pedig bűnpártolást.

A Miniszterelnökség szerint egyébként az új rendszerben az állami pályázóknak saját erőforrásaikra támaszkodva kell menedzselniük pályázataikat, külső segítség igénybevétele nélkül. Piaci pályázók esetében pedig 2,5 százalékon maximálták a projektmenedzsmentre elszámolható források arányát - fejtették ki, megjegyezve, hogy a szabályok szerint állami és önkormányzati projektek kivitelezésében pályázatírók nem vehetnek részt.

Ahogy arról többször is írtunk, a magyar pályázati rendszer a Transparency és az Európai Bizottság szerint is kiemelten magas korrupciós kockázatot hordoz magában, a túlárazások pedig jelenleg is rutinszerűen folynak.

Melyik reakció a cinikusabb?