Rég nézett be ennyire ügyet a Miniszterelnökség, mint a szekszárdi leleplezést

2016.01.28. 21:57

Tovább gyűrűzik a szekszárdi túlszámlázásról szóló hangfelvétel miatt kitört balhé. Ahogy arról írtunk, Hadházy Ákos volt fideszes önkormányzati képviselő, jelenleg LMP-politikus egy csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatott egy hangfelvételt, melyen Szekszárd jelenlegi polgármestere, Ács Rezső egy óvodaberuházás kapcsán kész tényként, sőt, bevett gyakorlatként beszél arról, hogy az uniós támogatással megvalósuló projektet alapból túlszámlázzák, mert így még az önrészt sem kell kifizetniük. 

A felvételt itt hallgathatja meg:

Szekszárdi mese

A felvételt Hadházy példának szánta arra, hogyan tűnik el a GDP 7 százalékát kitevő uniós támogatás a Fidesz-közeli cégekben vagy akár magánembereknél. Állítása szerint 

a pénzeket a legtöbb esetben vagy rossz célokra használták fel, vagy egy külön erre a célra felépített, maffiaszerű hálózaton keresztül egyszerűen ellopták. A kormány által emlegetett közös sikerekben tehát nagyrészt csak a Fidesz és gazdasági hátországa osztozott, míg a magyar adófizetők és vállalkozások kimaradtak ebből.

A 2012-es hangfelvételre csütörtök délután beestek a fideszes magyarázkodások: előbb a polgármester próbálta meg áttolni a felelősséget a szocialistákra, azzal, hogy 

  1. az óvodai projekt a pályázati kiírásnak megfelelően, az uniós normákat, előírásokat betartva szabályosan lezajlott.
  2. ráadásul ez még az MSZP-kormány alatt felállított Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előírásai alapján kiírt pályázat volt, ahol "még az elnyert pályázatok kimenetele is bizonytalan volt. Ezért kellett óvatosan tervezni, s ezért a házaló pályázatírókat és az állításaikat is fenntartásokkal kezeltük."

Szintén csütörtökön a Miniszterelnökség már egyenesen Hadházyt gyanúsította meg azzal, hogy ha valóban részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek, és ezután nem tett feljelentést, akkor ő maga követett el bűncselekményt, az LMP pedig bűnpártolást.

A kormány érve alapból elég cinikusnak tűnt, az LMP-s politikus csütörtök késő esti közleményéből ráadásul kiderült az, hogy a vád minden alapot nélkülöz:

Hadházy ugyanis Wosinsky utcai óvoda felújításhoz kapcsolódó korrupciós ügyben két hónapja, az óvoda elkészülte után néhány héttel feljelentést tett.

A feljelentéshez azonban hiába csatolta a hangfelvételt, a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak. Az Adóhatóság viszont visszaküldte, mondván hogy ez nem költségvetési csalás, hanem mégis hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés. Azaz a kormány közvetlen irányítása alatt álló hatóságok semmilyen nyomozati munkát nem végeztek, hanem csak egymásnak passzolgatták az ügyet. Hadházy állítása szerint ezért fordult a nyilvánossághoz.