200 ezret fizethet Kósa Lajos a helyi bolond-beszólásért

D MAR20151209003
2016.01.28. 18:58

Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Debrecen volt polgármestere egy 2014-es tavaszi kampányeseményen helyi bolondként mutatott be egy férfit a városba látogató Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A korábban egyszer már megítélt 500 ezer forint helyett csak 200 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie, írja a Debreceni Törvényszék. A felperesnek ugyanakkor Kósa Lajos 150 ezer forintos perköltségét kell állnia – döntött a megismételt eljárásban a Debreceni Járásbíróság.

Kósa Lajos 2014. április 5-én, Debrecen polgármestereként Orbán Viktor miniszterelnököt kísérte a Kossuth téri kampánygyűlésre. A Nagytemplom mellett haladva a felperes megpróbált a miniszterelnök közelébe jutni, a biztonsági szolgálat két tagja azonban ezt megakadályozta, és a felperest a miniszterelnök közeléből elvezette. Kósa Lajos ekkor Orbán Viktor miniszterelnöknek azt mondta: „Helyi bolond, akit valójában kezelni kellene, 15 éve járja az elsőt az egyetemen”. A felperes mindezt nem hallotta, de az eseményeket rögzítő Vagy.hu pár nappal később közzétett egy felvételt az interneten, amelyen jól kivehető a kijelentés.

A felperes eredeti keresetében a bíróságot arra kérte, hogy 5 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezze Kósa Lajost, mivel megsértette becsületét és jó hírnevét. Szerinte alaptalanul nevezte bolondnak, hiszen semmilyen pszichiátriai vagy egyéb orvosi kezelés alatt nem áll, és valótlan az a kijelentés is, hogy 15 éve járja az elsőt az egyetemen. A sérelemdíj összegét az alapeljárás közben a felperes 4 millió forintra mérsékelte, most a megismételt eljárásban pedig 500 ezer forint sérelemdíjra tartott igényt.

Indokolatlanul használt bántó kifejezést

A Debreceni Járásbíróság a megismételt eljárásban kihirdetett ítélete szerint Kósa Lajos indokolatlanul alkalmazott bántó kifejezést, bár az is tény, hogy a felperes sem mindig a kulturált együttélés szabályai szerint járt el. Az indoklásban elhangzott, bár a közszereplőnek is joga van a véleménynyilvánításhoz, ezzel nem sértheti meg más személyiségi jogait. A bíróság ezért megalapozottnak találta a sérelemdíjat, a felperes által kért 5 millió forintos mértékét ugyanakkor eltúlzottnak találta, ezért kell a felperesnek megfizetnie Kósa Lajos 150 ezer forintos perköltségét.

A megismételt eljárásra egyébként azért került sor, mert a 2015 februárjában hozott törvényszéki ítéletet a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a tárgyaláson olyan adatok kerülhettek volna nyilvánosságra, amelyek sértették volna a felperes személyiségi jogait, ezért a tárgyalásról kizárta a nyilvánosságot.