Titkos felvétel: fideszesek magyarázzák, miért kell túlárazni a közbeszerzést

D SOS20140207004
2016.01.28. 13:06 Módosítva: 2016.01.28. 14:02
Egy 2012-es hangfelvételt hozott nyilvánosságra első korrupcióinfóján az LMP. A felvételen Szekszárd jelenlegi polgármestere magyarázza, hogyan működik ma Magyarországon a közbeszerzések rendszere, hogyan házalnak az előre lezsírozott projektekkel a bennfentes cégek.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője korrupcióinfó néven indított csütörtökön előadássorozatot. A politikus arra készül, hogy heti rendszerességgel mutat majd be olyan információkat, amelyek különféle visszaélésgyanús közbeszerzésekkel kapcsolatban jutottak a tudomására, de a hatóságok részéről eddig semmilyen hivatalos retorziót nem vontak maguk után.

2015-ben kulcsszerepük volt a hazai növekedésben az európai uniós támogatásoknak, a kormány a GDP mintegy 7 százalékát kitevő összeget hívott le. A rekordnak számító támogatásmennyiség azonban önmagában nem siker az ellenzéki politikus szerint.

A pénzeket a legtöbb esetben vagy rossz célokra használták fel, vagy egy külön erre a célra felépített, maffiaszerű hálózaton keresztül egyszerűen ellopták. A kormány által emlegetett közös sikerekben tehát nagyrészt csak a Fidesz és gazdasági hátországa osztozott, míg a magyar adófizetők és vállalkozások kimaradtak ebből.

Hadházy szerint a rosszul felhasznált források eredményeként kontraszelekció alakul ki a gazdaságban. Nem a saját lábukon megállni tudó vállalkozások, a jó termékeket és szolgáltatásokat kínálók élnek meg, hanem a mutyizók, a törleszkedők, akik egyébként életképtelenek lennének. Márpedig hamarosan elapadnak az uniós források, az ország viszont itt marad rengeteg állami pénzen felfuttatott vállalkozással, amelyek a kormányzati kapcsolatokon túl semmit nem tudnak felmutatni.

A kormányzati kapcsolatokkal működő cégek tevékenységére bizonyítékot is szolgáltatott a szekszárdi politikus. Hadházy egy 2012-ben rögzített hangfelvételt mutatott be, amelyen a város fideszes vezetői magyarázzák el a közbeszerzések működését.

Hallgassa meg a felvételt!

Szekszárdi mese

A szekszárdi önkormányzat képviselői, köztük a város jelenlegi polgármestere, Ács Rezső az egyik óvodaberuházás kapcsán arról beszélnek, hogy az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még a 15 százalékos önrészt sem kell végül kifizetniük az önkormányzatoknak.

– 85 százalékos támogatottság!

– Igen, igen, de jó az ajánlat, vagyis a pályázati anyag, magas az összeg, ebből az összegből garantáltan meg lehet csinálni, úgy, hogy aki csinálja, azzal meg lehet finanszíroztatni, tehát nekünk nem fog pénzünkbe kerülni.

– Az energetikai befektetések középtávon a legjobb befektetések, mindenki ezt nyomja most.

– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.

– Túl van árazva?

– Igen.

A képviselőcsoport megbeszélésének részleteit tartalmazó vágott felvétel végén maga Ács Rezső fideszes polgármester foglalja össze, ő mit szűrt le eddig a rendszer zárt ajtók mögött tapasztalt működéséből:

A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.

Az Index megkereste Ács Rezsőt is, hogy valóban mondta-e az idézett mondatokat, illetve ha igen, milyen tapasztalatok mondatták ezt vele. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Borítókép: Hadházy Ákos (MTI / Soós Lajos)  • Hírek
  • Megtakarítás