A kormány válaszolt az Európai Bizottság kifogásaira

2016.01.30. 08:25

Az Igazságügyi Minisztérium megküldte a választ az Európai Bizottságnak (EB) a magyar menekültügyi szabályokkal kapcsolatban – írja az MTI a Magyar Hírlap információja alapján.

A lap úgy tudja, hogy az EB egyelőre négy kérdésben kért tájékoztatást a magyar kormánytól. A bizottság többek között kifogásolta, hogy fellebbezés esetén a menekültügyi eljárás során nem függesztik fel a határozatot, és a kérelmezőnek még fellebbezése elbírálása előtt el kell hagynia az országot. Azt is aggályosnak találta az EB, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását.

A bizottság tavaly decemberben jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt. Trócsányi László miniszter technikai jelegűnek nevezte a kifogásokat.