A Fidesz felülvizsgálná a Hagyó-ügyet és a vörösiszap-katasztrófa ítéletét

2016.01.31. 15:31 Módosítva: 2016.01.31. 15:33

A Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban - jelentette be Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus szerint:

az emberek többségét joggal háborítja fel a 10 halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt irányító maffia főnöke, Hagyó Miklós ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés.

Németh Szilárd szerint a Hagyó-perben az ügyész törvénysértőnek minősítette az ítéletet, amely az ügyész szerint félreértelmezte a vádat. Szóvá tette azt is, hogy  

egyes bírák nem akarják alkalmazni a megszigorított törvényeket a népvándorlásszerű migrációs hullámmal szemben, ehelyett külföldre szaladgálnak, és ott kérik ezeknek az egyértelműen sikeres jogszabályoknak a megváltoztatását. 

A Fidesz szerint azért szükséges a parlamenti bizottságban a vita hogy tisztázzák:

hogy úszhatja meg a korrupt szocialista politikus, és miért nincs felelőse a 10 halálos áldozattal járó katasztrófának?

A Fidesz jövő heti frakcióülésén megvitatja a felmerült kérdéseket, és utána az igazságügyi bizottság elé kerülhet az ügy. Németh  hozzátette: ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, Darák Pétert, a Kúria elnökét és Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

Nemcsak jogszolgáltatásra, de igazságszolgáltatásra is szükség van, és ha a vizsgálatok után ez indokolt, törvénymódosításra is sor kerülhet.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

A nokiásdobozzal elhíresült Hagyó Miklóst 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Kecskeméti Törvényszék. A volt szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények vádjával indult eljárás: 2010. május 12-én előállították, 26-án, az új parlament megalakulásakor azonnal őrizetbe vették. Az MSZP ugyanis nem jelölte a választásokon, ezért nem is szerezhetett új mandátumot, így viszont a mentelmi joga ezzel lejárt, és a rendőrség előállíthatta. 

2010 márciusában Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy egyszer 15 millió forint kenőpénzt kellett átadnia Hagyónak egy nokiásdobozban. Tavaly márciusban viszont Balogh visszavonta a vallomását és ezzel a Nokia-dobozos sztorit.