A migránsok miatt ezrével jelentkeznek katonának a magyarok

2016.02.01. 19:53

A migrációs helyzet miatt több ezer fiatal akart jelentkezni önkéntes tartalékos katonának, állította Simicskó István honvédelmi miniszter  az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte visszatartó ereje van annak, ha a terroristák látják, hogy az állam mekkora erővel tud fellépni.

"Meg kell mutatni, hogy a Magyar Honvédség létezik, vannak katonák, akik a rendőri erőket segítve nyomatékot adnak a biztonságnak" - mondta. Szerinte az utóbbi időben a közterületeken járőröző katonai rendészek jelentősen növelték a magyar emberek biztonságérzetét.

Simicskó az Európába érkezett mintegy másfélmillió illegális migránsra előőrsként tekint. Ha veszély éri az országot, evidens hogy bizonyos szabadságjogok korlátozhatók a biztonság garantálása érdekében.

A honvédelmi miniszter szerint a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítására csak háború, vagy megelőző védelmi helyzet esetén van lehetőség. A cél az önkéntes tartalékos rendszer kibővítése. Ennek érdekében már több sportszövetséget is megkerestek, mert a fiatalokat szeretnék megszólítani.

A miniszter korábban elmondta, fiatalokból állítana fel önkéntes tartalékos állományt, a képzést egyhónaposra tervezi, ami alatt a résztvevők kapnának „egy biztos alapot, tudást, amelyet a privát életükben is haszonnal forgathatnak.”

A képzés után tartalékos állományként működne a nemzetőrség, hasonlóan az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájához. Simicskó úgy látja, ez jobb, mintha a politikai szervezetek militáris szervezeteibe állnának be a fiatalok. A nemzetőrséget egyelőre ötlet szintjén kezelik.