Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Lesújtó kép: kevés szakdolgozó, lejárt anyagok, penészes falak a kórházakban

DBELO20070420009
2016.02.01. 07:18 Módosítva: 2016.02.01. 07:19

Az ÁNTSZ belső vizsgálata szerint a kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek, írja a Népszabadság az ÁNTSZ belső vizsgálata alapján.

  • A kórházak 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos és szakdolgozó.
  • Száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettőben nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges eszközök.
  • Száz szolgáltatóból harminckettőnél penészesek a falak, nincs tiszta textília, lejárt sterili­tású anyagokkal dolgoznak.
  • Az intenzív és a sürgősségi ellátóhelyek közül csak minden ötödiknek vannak meg az eszközei a biztonságos ellátáshoz.

Bár a kórházi minimumfeltételeket jogszabály írja elő, az ÁNTSZ évek óta felhagyott ezek ellenőrzésével. Ilyen az, amikor az államnak kellene ellenőriznie a saját kórházait. Ezek a hiányosságok egy-egy súlyosabb műhibaperben is felmerülnek, bár a bíróság nem mindig veszi figyelembe őket. Egy műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd a lapnak azt mondta: egy törött csontú férfi műtétjéhez nem volt megfelelő csavar, így amikor azt nekiláttak eltávolítani az orvosok, beletörött a csontba. A beteg azóta is sántít, de a bíróság nem vizsgálta, hogy megvoltak-e a megfelelő feltételek az ellátáshoz. A férfi elveszítette a műhibapert.