Tüntetésre készülnek a vörösiszap-károsultak

2016.02.01. 09:29 Módosítva: 2016.02.01. 09:29

Tiltakozó megmozdulást tartanak a napokban a devecseri vörösiszap-károsultak a Veszprémi Törvényszék épülete előtt, miután a bíróság elsőfokú ítéletében az összes vádlottat felmentette a vádak alól, írja a Magyar Idők.

A kolontáriak és a devecseriek többsége abban sem bízik, hogy másodfokon elmarasztaló ítélet születik a 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa ügyében. Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere azt mondta: az ítélet kihirdetése után még úgy gondolta, hogy megvárják a másodfokú eljárás végét, de végül már most a tüntetés mellett döntöttek.

Toldi Tamás, aki a katasztrófa idején volt Devecser polgármestere, azt mondta: annak örül, hogy több olyan embert is felmentettek, akiknek nem kellett volna a vádlottak padján ülniük. Szerinte annak kellene a felelősséget vállalnia, aki döntési helyzetben volt.

Január 28-én a Veszprémi Törvényszék első fokon mind a 15 vádlottat felmentette a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőperben.  Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.